Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una imatge duna persona usant un portàtil i una altra imatge de lAgència Tributària de fons

Hisenda fa una advertència als espanyols perquè evitin la multa: s'acaba el termini

És molt important el temps que tardes a pagar i si t'ha sortit a pagar o a tornar

Molt de compte amb els teus tràmits legals. La Declaració de la Renda és un procés crucial per a milions d'espanyols cada any, ja que és una obligació fiscal que permet regularitzar la situació financera dels contribuents amb l'Estat.

A Espanya, aquest tràmit s'ha convertit en una peça fonamental del sistema tributari, i és una de les responsabilitats més importants que tenen els ciutadans pel que fa als seus ingressos.

La Declaració de la Renda a Espanya

Aquest procés, també conegut com a impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), és una declaració informativa en què els contribuents han d'informar l'Agència Tributària sobre els seus ingressos i despeses durant un període fiscal determinat. A través d'aquest, l'Estat té la capacitat d'avaluar i de recaptar els impostos corresponents als ciutadans i, així, garanteix el funcionament dels serveis públics i el benestar social.

Muntatge del logo de l'Agència Tributària damunt de bitllets d'euro
La quantitat que hagis de pagar pot variar força i depèn de dos factors. | Getty Images

La importància de la Declaració de la Renda rau en la seva capacitat per reflectir la situació econòmica de cada contribuent de manera precisa. Aquest procediment permet determinar la quantitat d'impostos que cada persona ha de pagar d'acord amb els ingressos i les circumstàncies particulars.

La Declaració compta amb un temps determinat i un termini que has de complir tant si com no. En cas que, per ignorància o desconeixement, no arribis a presentar-la temps, sempre que l'hagis de fer obligatòriament, podrien multar-te amb un percentatge de diners que varia segons el que triguis a pagar.

El 63 % dels espanyols encara no ha fet la Declaració

Segons les últimes dades d'Hisenda, gairebé dos terços dels espanyols (un 63 %) encara no ha fet la Declaració de la Renda. Es tracta d'una dada que sorprèn molt, ja que el termini va començar l'11 d'abril i s'acaba ara a finals de juny.

Per tant, l'Agència Tributària recaptarà al voltant de 12.000 milions d'euros només amb les declaracions presentades al juny. Tanmateix, aquesta quantitat podria ser encara més gran si els contribuents la presenten fora de termini.

Les dades poden arribar a semblar alarmants, ja que presentar la declaració fora de temps pot suposar una sanció entre el 50 % i el 150 % del total del deute. Ara bé, tot depèn de si la Declaració et sortia a pagar o a tornar, i també de quant de temps et demoris a efectuar el pagament.

Si et surt a pagar, vol dir que has d'abonar una quantitat addicional a l'Estat perquè la retenció durant l'any no va cobrir tots els impostos corresponents. En canvi, si et surt a tornar, has pagat més impostos del necessari, per això l'Administració Tributària et reemborsarà la quantitat excedent.

Mà dreta d'una dona amb anell, agafant diners d'una finestreta
Dos terços dels espanyols encara no han presentat la Declaració. | Getty Images

Amb quant em poden sancionar si em surt a pagar? I a tornar?

Encara que les sancions oscil·len entre el 50 % i el 150 % del deute, aquesta quantitat pot augmentar si Hisenda considera que aquest retard ja ha passat altres vegades. Per exemple, si a una persona li surt a pagar fins a 1.000 €, podria haver d'abonar fins a 1.500 € més, és a dir, 2.500 €.

No obstant això, hi ha una manera força efectiva de reduir considerablement la sanció. Es tracta de presentar com més aviat millor (encara que sigui fora de termini) la Declaració abans que Hisenda ens ho notifiqui. En aquest cas, l'interès serà de l'1 % per cada mes que estiguem sense presentar la Declaració.

Per mostrar-ne un exemple, una persona que ha de pagar 1.000 € i la presenta el juliol de 2023 haurà de pagar 1.010 €. Tot i això, una persona que la presenta el juny de 2024 haurà d'abonar 1.120 €.

En cas que t'hagi sortit a tornar i no l'hagis presentada quan estaves obligat a fer-ho, també pots tenir una sanció. En aquest cas, la xifra és força menor, ja que s'entén que el contribuent no l'ha presentada per desconeixement. La sanció, en aquest supòsit, pot arribar a assolir els 200 € i és molt menor que si et tocava pagar. Tot i això, podries exposar-te a no ingressar res, ja que la multa anul·laria l'ingrés que hauries d'haver percebut.