Tot i que Hisenda és coneguda pel seu paper en la recaptació d'impostos, en certs casos l'Estat també pot fer algun 'regal'. Un exemple poc conegut és el que passa amb les herències vacants. Són aquelles que no tenen un titular clar a causa de l'absència d'hereus o la renúncia dels mateixos.
Pot ser que una persona mori sense deixar hereus directes o els possibles hereus decideixin renunciar a l'herència per diversos motius. En aquest cas es produeix el que s'anomena una herència jacent.
Aquest terme legal descriu una situació temporal en què els béns del difunt no tenen un titular clar i queden en uns llimbs legals, esperant que algú els reclami. Tot i això, si transcorren 30 anys des de la mort i ningú no ha reclamat l'herència, aquesta passarà a formar part del patrimoni de l'Estat.
En aquests casos, lAdministració general de lEstat assumeix la titularitat dels béns. S'encarrega de liquidar-los i d'ingressar els diners corresponents a les arques.
Els hereus possibles poden decidir renunciar a l'herència, ja sigui per càrregues excessives o per qualsevol altra raó. En aquest cas l'Estat es converteix en l'hereu directe i propietari de tots els béns, els drets i les obligacions del difunt.
El 10% de l'herència pot ser per a tu: ho confirma Hisenda
Però aquí és on ve la part més curiosa: Hisenda també recompensa aquells que ajudin a identificar i denunciar aquest tipus d'herències vacants.
Segons larticle 7 del Reial decret 1373/2009, les persones que avisin lAdministració sobre lexistència daquests béns sense reclamar tenen dret a rebre un premi. Aquest serà el 10% del valor de l'herència.
Aquest premi es calcula sobre la part que proporcionalment correspongui als béns relacionats a la seva denúncia, excloent-ne aquells que no es venguin.
Aquesta disposició legal d'Hisenda és un incentiu perquè els ciutadans col·laborin amb l'Estat en la identificació d'herències vacants. Permetent així que el patrimoni del difunt no quedi a l'oblit i s'utilitzi per a benefici públic.
Així, encara que la imatge habitual d'Hisenda sigui la d'un recaptador implacable, de vegades també pot repartir un "premi" als que ajuden a engrossir les arques públiques de manera legítima.