Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home amb expressió de confusió es grata el cap davant d'un logotip d'Hisenda en una oficina.

Hisenda, al punt de mira pel que va fer dies abans de la DANA: 'El que dones...'

Dimarts passat, 29 d'octubre, el País Valencià va enfrontar una de les pitjors catàstrofes naturals de la seva història

La devastadora DANA del 29 d'octubre a Espanya va deixar un rastre de destrucció. Va afectar la vida de milers de persones que encara no s'han recuperat. Enmig d'aquesta tragèdia, van sorgir crítiques sobre la resposta tardana i poc efectiva de l'Administració pública.

Aquesta situació va posar en qüestió la destinació dels impostos que els ciutadans hi contribueixen, i la percepció sobre com es gestionen els recursos recaptats. El context de la catàstrofe es va fer més cridaner en recordar una campanya recent d'Hisenda. Una que va ser llançada tot just sis dies abans de la DANA.

Imatge de fons d´una oficina d´Hisenda amb fons desenfocat i en primer pla una imatge d´una persona gran amb uns papers i fent càlculs amb una calculadora
Hisenda va treure una nova campanya | Europa Press, Getty Images

Sota l'eslògan "El que dones quan pagues impostos torna a tu. Torna a tots", Hisenda va difondre un anunci que destacava els beneficis de complir les obligacions fiscals. Subratllava el paper dels impostos en serveis com ara la sanitat, l'educació i les emergències.

Aquesta mostrava imatges d'helicòpters i personal de rescat. Presentant un missatge de seguretat i suport que va contrastar bruscament amb la realitat que expliquen molts veïns de zones afectades que va ser viscuda durant la catàstrofe.

La resposta d'Hisenda

L'arribada de la DANA va exposar, per a molts, les deficiències en la resposta estatal davant d'emergències de gran magnitud. La percepció pública es va convertir en crítica en veure que l'ajuda va arribar de manera lenta i, en alguns casos, insuficient.

Un primer pla d?un home trist, amb una oficina d?Hisenda al fons
Molts asseguren que no era el moment | Europa Press, bowie15 de Getty Images

L'anunci d'Hisenda, que buscava destacar la utilitat dels impostos en situacions d'emergència, no va trigar a ser assenyalat com a inoportú i desconnectat de la realitat.

L'Associació d'Inspectors d'Hisenda també va expressar el desacord amb la campanya. Emfatitzant que el missatge elegit no va ser el més adequat en un moment en què s'evidenciaven les mancances en la gestió pública.

Una mare i una filla somriuen en un saló, i al cercle, el logo de l'Agència Tributària
Una campanya que no ha agradat res | IOFOTO, Europa Press

Estratègia de conscienciació fiscal d'Hisenda

La campanya recent d'Hisenda forma part d'una estratègia més àmplia de conscienciació fiscal que s'està desenvolupant des de l'any passat. El lema del 2022, "No és màgia, són els teus impostos", també tenia l'objectiu de posar en valor els beneficis de contribuir al sistema fiscal.

Aquestes busquen desviar el focus del frau fiscal per centrar-se en els beneficis de pagar impostos i en com aquests sustenten serveis clau a la societat. El Pla Estratègic de l'AEAT 2024-2027 reflecteix aquesta estratègia reconeixent la necessitat de millorar la consciència fiscal entre els ciutadans.

Segons l'organisme, diferents estudis d'opinió pública han evidenciat que moltes persones no perceben que la contribució fiscal reverteixi en beneficis directes per a ells o per a la societat en general. Per aquesta raó, Hisenda ha subratllat la importància de reforçar la percepció de la utilitat dels impostos mitjançant campanyes publicitàries.

Dona pensativa amb la mà a la boca i un símbol d'alerta sobre un logotip en primer pla.
La campanya d'Hisenda al mig de la tragèdia no va agradar res | Getty Images, Europa Press, TMvectorart

Un missatge desafortunat en un moment crític

Tot i aquestes intencions, el moment de llançament de la campanya ha estat assenyalat com a poc apropiat. La tragèdia de la DANA va posar en evidència la distància entre els missatges promoguts per Hisenda i la realitat percebuda pels ciutadans.

La manca d'una resposta ràpida i eficient davant de la catàstrofe va enfortir l'escepticisme sobre l'ús dels impostos. Portant a molts a preguntar-se si els recursos fiscals es fan servir de manera adequada per protegir la població en situacions crítiques.