Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home amb expressió de sorpresa i mans a la cara, amb el logotip de l'Agència Tributària i persones treballant al fons.

Hisenda impulsa un nou impost a la Banca: així canviaran les regles del joc

El sector financer s'enfronta a una nova proposta impositiva que modifica el gravamen temporal a entitats

Després de mesos d'expectatives al sector financer, Hisenda ha presentat la seva proposta per convertir el gravamen temporal que actualment s'aplica a la banca en un nou impost. Aquesta mesura està registrada com a esmena al Congrés.

S'emmarca en un paquet de reformes fiscals que també inclou una tributació mínima del 15% per a les multinacionals. Hisenda, a més, ha sol·licitat que el tràmit d'aprovació sigui expedit, amb la intenció que es concreti les properes setmanes.

Imatge de fons d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una altra imatge d'una mà amb molts bitllets d'euros a la mà i una emoticona d'una guardiola de porquet amb monedes entrant
Això és del que es tracta | Europa Press, Getty Images

Un nou model impositiu

A diferència del gravamen actual, el nou impost d'Hisenda serà de naturalesa tributària, no pas una prestació patrimonial pública. Això implica que les entitats financeres no podran recórrer al sistema de deduccions no desitjades.

Aquesta novetat afecta directament el marge d'interessos i comissions que generen les entitats financeres a Espanya. Excloent-ne els ingressos provinents de sucursals a l'estranger.

Aquest canvi en la modalitat de recaptació podria tenir un impacte en la manera com els bancs gestionen els seus ingressos. Així com en les obligacions fiscals.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària a una de les campanyes de la Declaració de la Renda i cercle vermell amb portàtil
És un nou model impositiu | Europa Press, Pexels

Detalls del nou impost d'Hisenda a la Banca

El model proposat per Hisenda tindrà una durada inicial de tres anys i funcionarà amb un esquema de trams impositius. La base liquidable es calcula restant 100 milions d'euros a la base imposable. La qual inclou el marge d'interessos i les comissions generades a Espanya.

A aquesta base se li aplicaran taxes diferents: des d'un 1% per als primers 750 milions d'euros, pujant fins a un 6% per a bases que superin els 1.500 milions d'euros. Aquests trams representen una diferència clau respecte del gravamen actual. El qual aplicava un 4,8% de manera uniforme sobre el marge d'interessos i comissions.

Per calcular la quota líquida, les entitats financeres poden deduir el 25% de la quota líquida corresponent a l'impost sobre societats del mateix període impositiu. A més, l'impost preveu una deducció extraordinària si la rendibilitat sobre l'actiu total de l'entitat és per sota del 0,7%.

Una dona gran fa comptes amb una calculadora i el logo de l'Agència Tributària
Té a veure amb la Banca | Studioroman, Agencia Tributaria

Aquest índex de rendibilitat es calcularà en funció del resultat comptable del període, excloent-ne la despesa associada a aquest nou impost. I es dividirà per l'actiu total de l'entitat.

Risc de doble imposició i possibles impugnacions judicials

En passar de ser un gravamen a un impost d'Hisenda, el nou model enfronta el risc d'incórrer en doble imposició. Un principi que estableix que un mateix fet imposable no es pot gravar dues vegades.

Els gravàmens actuals no estaven subjectes a aquest problema. Ja que el seu caràcter no tributari els atorgava certa immunitat davant d'impugnacions judicials.

Un matrimoni de gent gran revisa un paper, i en el cercle, el logotip d'Hisenda
Aquests són els riscos judicials | Europa Press, Getty Images

Amb el nou impost, aquesta protecció podria desaparèixer. Augmentar les possibilitats de recursos legals per part de les entitats financeres.

A més, la mesura té com a objectiu integrar-se dins el sistema tributari estatal. Això permetria la seva concertació amb les hisendes forals.