Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un nuvi i una núvia abraçats agafant un ram de flors

Compte amb les bodes, batejos o comunions: El que et pot cobrar Hisenda i no sabies

Hi ha un impost que cal pagar que moltes vegades no tenim en compte

Ja ens trobem amb el mes de maig bastant avançat i tot sembla apuntar que a poc a poc va arribant la calor que tant estem esperant. I és molt típic que, aprofitant el bon temps, durant aquesta època ja comencin a abundar celebracions com poden ser casaments, batejos o comunions.

Tot i que és cert que aquest any, tal com va passar l'any 2020, estaran marcades per les restriccions que marca la pandèmia, com l'obligatorietat de portar mascareta o la reducció d'aforaments, però almenys sí que es podrà comptar amb la presència d'amics o familiars d'altres comunitats.

Com és lògic, i encara que no sigui el més important en el que estan pensant molts nuvis, molts nens o molts pares és en els regals que rebran. Però clar, el que moltes vegades no tenim en compte és que Hisenda ens pot obligar a pagar impostos per aquest tipus de regals rebuts, provocant una despesa inesperada que, sobretot en el cas dels enllaços, pot ser molt important. Encara que aquest tipus d'obsequis no tributen en la renda, sí que estaríem obligats a pagar per ells l'Impost de Successions i Donacions.

I què fa que hàgim de pagar més o menys? Doncs hi ha diversos factors que van des de la comunitat autònoma on hagi tingut lloc la celebració, al grau de parentiu de la persona que ha fet el regal o el seu import, es tracti d'un bé o d'una quantitat en metàl·lic. A més, aquest impost no tindria cap mínim exempt. Així que es pot donar el cas que part dels típics diners rebuts en sobres se'ls quedi Hisenda o que el patinet elèctric per al nen no li surti gratis.

Algunes comunitats tenen reduït aquest impost a l'mínim

Com dèiem, segons on residim es pot donar el cas que ens toqui pagar una quantitat més o menys alta. Cada comunitat autònoma pot regular aquesta classe de regals, considerats com donacions, basant-se en la seva llei específica. Només s'aplicaria una llei estatal en el cas que aquesta comunitat no hagués regulat aquest concepte.

Així per exemple, sempre sortiran més beneficiats aquells que es casin o celebrin el bateig o la comunió d'un dels seus fills a Madrid, Andalusia, Múrcia i la Rioja. En aquestes comunitats es bonifica fins a un 99% les donacions que es produeixen entre pares i fills. Això obliga a pagar només un 1% del valor dels regals, que suposa un gran estalvi, ja que moltes vegades aquests solen ser els més cars. Com dèiem, en altres comunitats aquest import és superior i segurament tocarà pagar més si el regal ve dels oncles, cosins o amics.

Però clar, pot existir un cert temor sobre una classe de regal en concret. Parlem d'aquests sobres de diners que, tot i que cada vegada menys freqüents, encara es poden veure en algunes bodes. I la por és que... Com es pot justificar la quantitat rebuda?

És per això que experts com Enrique García, CEO i cofundador de TaxDown, alerten que «sempre seria millor optar per la transferència bancària, perquè en l'improbable cas d'una inspecció, podem justificar, gràcies al concepte de la transferència que es tracta d'un regal de noces, mentre que no és aconsellable gestionar massa diners en efectiu sense poder acreditar el seu origen», segons explicava a 'OkDiario'.

Malgrat aquestes advertències, la realitat és que tampoc cal posar-se en mode paranoic si estem pendents de realitzar aquesta classe de celebracions. L'expert confirma que no són habituals les inspeccions en casaments i, que de donar-se, se centren en «els serveis associats a la celebració, com el servei de càtering o el fotògraf, però en cap cas pels regals».

[predef]catalunya-diari-625[/predef]