Hisenda ha endurit les mesures d'embargament i ha preparat un marc més estricte i efectiu per recuperar els deutes fiscals. Els contribuents, especialment aquells que mantenen deutes pendents, han d'estar al corrent de com aquests canvis els podrien afectar.
Les modificacions als processos busquen agilitzar els procediments i ampliar l'abast dels béns embargables. Això implica un control més rigorós i efectiu dels actius dels deutors.
La mesura respon a l'objectiu de reforçar la lluita contra el frau i garantir que tots compleixin les obligacions fiscals. Entre les principals novetats, Hisenda podrà embargar de manera més senzilla, a més dels comptes bancaris, propietats i altres béns dels contribuents deutors.
Aquest procés ha estat més sever. Permet a l'Administració actuar de manera ràpida per retenir o vendre actius personals per tal de saldar deutes.
Detalls del procés d'embargament
El procés d'embargament que duu a terme Hisenda seguirà un ordre d'afectació progressiu. La normativa estableix un llindar de protecció per garantir que els deutors no es quedin sense recursos essencials.
El 2024, aquest llindar s'ha fixat al Salari Mínim Interprofessional (SMI), que és de 1.134 euros mensuals en 14 pagues. Aquest import és inembargable, cosa que permet que les persones en deute puguin seguir cobrint les seves necessitats bàsiques, com ara alimentació i habitatge.
Tot i això, qualsevol saldo que superi l'SMI està subjecte a embargament d'acord amb una escala gradual. Per exemple, si els ingressos dupliquen el SMI, es pot embargar el 30% del saldo. I aquest percentatge incrementa en els trams d'ingressos superiors i arriba fins a un 90%.
Impacte en autònoms i treballadors
Els canvis en les mesures d'embargament afecten de manera notable els autònoms. Els qui, a més d'enfrontar un augment en les quotes, han de tenir al dia les obligacions fiscals per evitar conseqüències immediates.
Els autònoms poden veure embargats els comptes corrents i altres actius relacionats amb la seva activitat professional si tenen deutes pendents. Hisenda ha establert procediments més àgils que permeten gestionar embargaments de manera gairebé immediata després de constatar el deute.
L'enduriment d'aquestes mesures també implica que, per a finals d'any, es farà una cruïlla de dades entre les quotes dels autònoms i els ingressos declarats. Aquesta revisió té el potencial de desencadenar sancions o embargaments en cas que es detectin irregularitats o deutes impagats.
Per als que mantenen deutes significatius, Hisenda fins i tot pot procedir a l'embargament de propietats immobles, ampliant el rang de béns que poden ser intervinguts.
Mesures de protecció i béns embargables per Hisenda
La normativa d'embargaments d'Hisenda segueix un ordre per minimitzar l'impacte a la situació econòmica del deutor. Inicialment, es procedeix a l'embargament de diners en comptes, seguits per títols i valors financers.
Posteriorment, la retenció es pot estendre a joies, obres d'art, rendes i fruits de béns, fins a arribar a béns mobles i immobles si el deute és considerable. També es poden embargar sous i pensions, respectant el llindar de l'SMI per protegir les necessitats bàsiques.
L'objectiu d'aquesta jerarquia que fa servir Hisenda és assegurar que els contribuents puguin complir les seves obligacions fiscals sense privar-los de recursos per subsistir-los. No obstant això, en casos de deute alt, els embargaments poden incloure mesures més severes, afectant fins i tot propietats de gran valor.