El Tribunal Economicoadministratiu Central (TEAC), organisme vinculat a Hisenda, ha establert nous criteris. Aquests endureixen la deducció de l'IVA associat a la compra o l'arrendament de vehicles per part de les empreses.
Segons les resolucions recents, les empreses hauran d'aportar proves clares i contundents. Proves que aquests vehicles són emprats en activitats professionals per poder beneficiar-se de la deducció del 50% de l'IVA suportat.
Proves requerides per justificar l'ús professional davant d'Hisenda
La responsabilitat de demostrar que els cotxes cedits a socis, administradors o empleats es fan servir en l'exercici d'activitats laborals cau sobre les empreses. Si no es presenten proves "fefaents", Hisenda pot denegar la deducció fiscal corresponent.
Aquesta decisió es basa en la premissa que la companyia compta amb més capacitat per justificar l'ús professional dels vehicles. Això davant la dificultat d'Hisenda per provar que aquests béns tenen una finalitat exclusivament personal.
Per exemple, si una empresa cedeix un vehicle a un directiu per assistir a reunions o visites comercials, caldrà documentar aquests desplaçaments. S'haurà de fer mitjançant informes, registres d'ús o qualsevol altre document que vinculi el cotxe amb activitats econòmiques.
En absència d'aquestes proves, Hisenda pot interpretar que el vehicle no té relació directa amb l'activitat empresarial.
Criteris del Tribunal Suprem
El TEAC també fa referència a un precedent fixat pel Tribunal Suprem el 2018. Aquest estableix que un bé pot generar dret a pagar menys IVA fins i tot si el seu ús professional és mínim.
Aquesta doctrina protegeix les empreses davant d'una exclusió total quan el vehicle no està exclusivament afectat a l'activitat econòmica. Això no obstant, aquesta proporció d'ús professional ha de ser comprovable perquè Hisenda accepti el benefici fiscal.
Conflictes freqüents entre empreses i Hisenda
En un dels casos analitzats recentment, Hisenda va rebutjar la deducció del 50% de l'IVA suportat per l'arrendament de cotxes cedits a socis i administradors.
Hisenda va argumentar que els beneficiaris no rebien retribucions directes. A més, no s'havia presentat evidència que els vehicles estiguessin destinats a activitats professionals.
Per part seva, l'empresa ha defensat que els vehicles eren usats per empleats i que els socis comptaven amb altres cotxes per al seu ús personal. Tot i això, el TEAC va desestimar aquestes al·legacions en considerar que no tenien proves sòlides.
Aquesta resolució posa de manifest que, encara que la llei les permet, el criteri d'Hisenda i els tribunals cada cop és més estricte. Les empreses que no documentin de manera adequada l'ús empresarial dels vehicles corren el risc de perdre el dret a deduir l'IVA corresponent.