En els darrers anys, els pagaments amb targeta han anat guanyant terreny a l'efectiu. Gràcies al desenvolupament de tecnologies com les aplicacions de pagament mòbil i l'ús de dispositius intel·ligents com a rellotges i polseres.
No obstant això, encara és comú portar una quantitat de diners en efectiu, ja sigui a la butxaca o fins i tot al cotxe. És important recordar que hi ha certs límits legals d'Hisenda per a la quantitat d'efectiu que es pot portar a sobre. Aquests estan establerts per combatre el blanqueig de capitals i leconomia submergida.
Aquests límits estan regulats per la Llei 10/2010, del 28 d'abril, de prevenció del blanqueig de capitals i del finançament del terrorisme. S'apliquen a partir de certes quantitats significatives de diners. Per a la majoria de persones que porten una quantitat normal d'efectiu, no hi ha problemes legals, però convé estar informat sobre els límits per evitar possibles sancions.
Si et mudes o fas un viatge amb cotxe, compte amb l'efectiu que portes
La legislació estableix que, per a moviments d'efectiu dins del territori nacional, el límit és de 100.000 euros o l'equivalent en moneda estrangera. En cas de voler creuar la frontera amb efectiu, aquest límit d'Hisenda es redueix significativament a 10.000 euros o el contravalor en moneda estrangera.
Això està recollit a l'article 34 de la llei i responen a la necessitat de tenir un control sobre grans sumes de diners en efectiu. I és que aquestes podrien ser utilitzades per a activitats il·lícites.
Superar aquests màxims sense declarar a Hisenda l'efectiu pot comportar sancions econòmiques. Segons larticle 57 de la mateixa llei, la multa per incompliment de lobligació de declarar lafectiu pot variar.
L'import mínim de la sanció d'Hisenda és de 600 euros, però pot pujar fins al 50% del valor de l'efectiu transportat. En casos on es demostri un delicte fiscal associat, les multes poden ser considerablement més elevades.
Per als que necessitin portar grans quantitats d'efectiu, es recomana portar un justificant que especifiqui la procedència dels diners. Això pot incloure rebuts, extractes bancaris o qualsevol document que acrediti l'origen de l'efectiu a Hisenda.
Tot i l'auge dels pagaments digitals, l'efectiu continua sent una opció preferida per a molts. Especialment en situacions on la tecnologia pot fallar o on certes transaccions requereixen anonimat i rapidesa.
No obstant això, amb la contínua evolució de les opcions de pagament i l'adopció creixent de tecnologies digitals, és probable que l'ús d'efectiu continuï disminuint en els propers anys.