Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una persona sosté un telèfon mòbil amb el logotip de Bizum a la pantalla i un cercle vermell amb una mà sostenint bitllets de 200 euros i un símbol d'advertència.

Hisenda posa el focus a Bizum: el risc d'una sanció que preocupa els usuaris

El control fiscal arriba a les transferències digitals, cosa que has de saber per evitar multes en un futur

Bizum és una de les aplicacions de pagament més populars a Espanya. Ha revolucionat la manera com les persones transfereixen diners de manera instantània des del seu llançament el 2016. Té més de 10 milions d'usuaris.

Especialment joves que la utilitzen per dividir despeses en sopars i activitats socials. Bizum s'ha consolidat com a alternativa àgil a serveis com PayPal.

Muntatge amb una noia sostenint a la mà un telèfon mòbil i uns bitllets de 50 euros
La millor manera de fer transferències momentànies | Ptnimages, Leung Cho Pan

Tot i això, el seu èxit i el moviment de grans quantitats de diners han cridat l'atenció d'Hisenda, i ha llançat un avís. Un que informa sobre possibles multes en cas d'incompliment de les normatives fiscals.

Un sistema sota vigilància

Atès que Bizum facilita transferències ràpides i senzilles, el seu ús massiu ha generat la necessitat d'una supervisió més gran. Hisenda ha intervingut per assegurar que l'ús de l'aplicació compleixi les regulacions. Especialment pel que fa a la prevenció de delictes financers.

Com qualsevol altre moviment de diners, les operacions realitzades a través de Bizum estan subjectes a control administratiu. Això significa que han de complir els estàndards establerts per la normativa fiscal per evitar problemes amb Hisenda.

Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda
Hisenda ho posa sota lupa | Ptnimages, Europa Press

El sistema permet transferències des d'un mínim de 50 cèntims fins a un màxim de 1.000 euros per operació amb un límit mensual de 5.000 euros. Tot i que aquestes quantitats puguin semblar inofensives, la preocupació sorgeix quan s'excedeixen certs llindars que exigeixen justificació davant d'Hisenda.

La Llei General Tributària obliga els bancs a proporcionar tota la informació rellevant per al compliment de les obligacions tributàries dels ciutadans. Això inclou les dades derivades de les relacions financeres.

El punt de conflicte es presenta si una persona fa transferències per més de 10.000 euros en un any. Això pot ser poc comú en l'ús quotidià de Bizum. Però Hisenda ha recordat que aquests moviments requereixen ser reflectits a la declaració de la Renda.

Muntatge amb fons d'una persona sostenint un mòbil amb la pantalla en blanc, al costat el llop de Bizum i un feix de bitllets de 50 euros a la mà d'una altra persona
Aquest és el límit | Pexels, Wikimedia, Bizum

Aquesta mesura cerca prevenir activitats fraudulentes o el·lusió fiscal, i verifica que les transaccions es corresponguin amb operacions legítimes i justificades.

L'avís d'Hisenda no és només un advertiment general, sinó un recordatori que la tecnologia facilita tant el control com l'evasió. Per això, l'Administració Tributària té la facultat de sancionar els que no compleixin les normatives. La multa podria resultar en un maldecap per als que realitzen grans moviments sense la deguda precaució o coneixement de les regles vigents.

Una oficina de l'Agència Tributària, amb diversos bitllets a la part inferior dreta i al cercle un mòbil amb el logo de Bizum
Cal ser conscient dels límits | Europa Press, Getty Images

La realitat de les sancions i la transparència financera

L'auge de Bizum també ha posat al centre de la discussió la importància de la transparència financera. Les transferències instantànies i l'ús quotidià de l'aplicació han portat a Hisenda a intensificar-ne el control. Això busca una economia més formal i transparent.

Les sancions s'apliquen, sobretot, als qui utilitzen Bizum de manera indeguda o per a fins no declarats. Això podria ser interpretat com una omissió o frau fiscal.