Cada any, Hisenda compleix un rol fonamental en l'economia espanyola. Encarregant-se de recaptar els impostos que es transformen en serveis públics i en beneficis com a pensions o ajudes socials.
La tasca d'Hisenda inclou la revisió exhaustiva de les declaracions així com el cobrament de qualsevol deute fiscal pendent. No obstant això, aquest any, la institució ha donat una notícia sorprenent: es perdonaran aquells contribuents que compleixin un requisit específic.
Una mesura anunciada al Butlletí Oficial de l'Estat
Aquest inusual perdó de deute està confirmat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), específicament a l'Ordre HAC/2816/2002, de 5 de novembre. En ella, es desenvolupa l'article 41.3 de la Llei general pressupostària.
La qual estableix que totes les de caràcter públic, gestionades per l'Agència Estatal d'Administració Tributària, seran anul·lades. Això si compleixen un requisit fonamental; la suma pendent ha de ser inferior a tres euros.
D'acord amb el text oficial, Hisenda ha decidit donar de baixa tots els deutes pendents que no superin aquesta quantitat. Evitant així processos recaptatoris que no aportin beneficis significatius a la Hisenda Pública.
En paraules de la mateixa Ordre, aquesta mesura es pren per "evitar actuacions recaptatòries que pressuposin un nul profit per a la Hisenda Pública. O per al compliment dels fins encomanats a l'Administració Pública".
El límit de tres euros i la justificació
La raó darrere aquest llindar de tres euros és simple. La gestió i recaptació de quantitats mínimes sol implicar un cost administratiu més gran que el mateix benefici recaptat. Per dur a terme el cobrament de qualsevol deute, Hisenda ha d'obrir un procés administratiu.
El qual comporta recursos humans, tecnològics i financers. En pagaments d'imports tan baixos, el cost dels tràmits supera la quantitat que es recaptaria, cosa que fa que la seva anul·lació sigui l'opció més pràctica.
Això afecta totes les liquidacions practicades per l'Agència Tributària que amb data d'1 de juny del 2022 tinguin un pagament pendent inferior a tres euros. A més, també inclou els deutes en període executiu gestionats per organismes autònoms sota la supervisió de l'Agència Tributària. Sempre que compleixin la mateixa condició.
Hisenda i l'objectiu d'optimitzar recursos
Aquesta política forma part d'una estratègia més àmplia d'Hisenda per millorar l'eficiència en la gestió dels seus recursos. L'Agència Tributària concentra la seva atenció en deutes que puguin generar més impacte econòmic per a l'Estat. En comptes de destinar esforços a recuperar petites quantitats.
La decisió de perdonar aquests petits deutes permet que Hisenda mantingui un enfocament en aquelles àrees on realment cal la seva intervenció i recursos.
Per als contribuents, aquest tipus de mesures també es perceben de manera positiva. Ja que eviten processos burocràtics i molèsties per munts insignificants.
A més, aquesta política mostra una faceta d'Hisenda més flexible. Capaç d'adaptar els seus procediments per optimitzar-ne tant l'eficàcia recaptatòria com la imatge pública. L'estratègia de perdonar deutes petits no només beneficia l'administració, sinó que també afavoreix els ciutadans en simplificar el procés fiscal.