Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Home en vestit sostenint una lupa a una oficina amb un logotip d'Hisenda al fons.

Hisenda es posa ferma: la novetat que afectarà milers de persones a partir del 2025

L'objectiu de l'Agència Tributària és acabar amb l'opacitat en la propietat de les empreses i evitar el frau fiscal

A partir del febrer del 2025, Hisenda posarà en marxa noves mesures per combatre el frau fiscal i el blanqueig de capitals. Aquestes mesures obligaran les empreses que operen a Espanya a identificar els seus titulars reals.

Això vol dir que hauran d'informar de qui són els amos o persones que controlen les empreses. Un canvi que té la finalitat de fer-ne més transparent la propietat.

Muntatge amb una persona amb papers i una calculadora i el logotip de l'Agència Tributària
Hisenda posarà en marxa noves mesures per combatre el frau fiscal | Getty Images, Agencia Tributaria

Hisenda implementarà un gran canvi per a empreses a partir del febrer del 2025

Qualsevol empresa que es doni d'alta, modifiqui les seves dades o es doni de baixa al Cens d'empresaris, professionals i retenidors, haurà de proporcionar aquesta informació detallada. Aquestes mesures s'alineen amb la Llei de maig del 2023, que transfereix a Espanya la Directiva Europea de cooperació en matèria fiscal. Així, es reforça la lluita contra el frau i es facilita la cooperació entre els països europeus.

A partir de febrer, totes les empreses que facin canvis al Cens hauran de reportar a Hisenda les dades següents dels seus titulars reals:

  • DNI o número d'identificació estranger.
  • Nom i cognoms.
  • Data de naixement.
  • Nacionalitat.
  • País on es va emetre el número d'identificació.
  • País de residència.
Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb un treballador en segon pla
Hisenda recollirà moltes més dades | Europa Press

Aquesta obligació afecta tant empreses nacionals com estrangeres que operin a Espanya. Per fer aquests tràmits, les empreses han de fer servir el Model 036, un formulari ja existent que s'adapta per incloure aquestes noves dades.

A qui afecta aquesta nova mesura d'Hisenda?

L'objectiu d'Hisenda és acabar amb l'opacitat en la propietat de les empreses. Durant anys, moltes organitzacions han aprofitat aquesta manca de claredat per amagar diners o evitar pagar impostos. Amb aquestes noves exigències, serà molt més difícil fer servir empreses per cometre fraus o blanquejar diners.

Aquesta mesura forma part també d'un esforç internacional per lluitar contra el frau fiscal. La Directiva Europea sobre cooperació a l'àmbit fiscal promou que els països intercanviïn informació. D'aquesta manera, les autoritats fiscals de cada país poden detectar fraus o irregularitats amb més rapidesa i eficàcia.

Muntatge d'una signatura de divorci i el logotip de l'Agència Tributària
La nova normativa impactarà una gran varietat d'empreses | Karolina Grabowska de Pexels

La nova normativa impactarà una gran varietat d'empreses i empresaris que operen a Espanya. Això inclou:

  • Empresaris individuals i societats.
  • Empreses estrangeres amb activitat a Espanya.
  • Societats civils i comunitats de béns.
  • Empreses que paguin salaris, lloguers, interessos o dividends.

També afectarà aquells que facin activitats econòmiques i paguin rendes subjectes a retenció o a compte, com ara lloguers o sous. Tot i que per a moltes empreses serà un desafiament complir aquestes noves normes, la mesura busca millorar la transparència del sistema fiscal espanyol.

Tot i que aquestes obligacions poden suposar més tràmits per a les empreses, reforcen la transparència del sistema. En saber qui són els veritables amos de les empreses, Hisenda pot combatre de manera més efectiva el frau i el blanqueig de capitals.