Jesús Gascón, director general de l'Agència Tributària, ho té molt clar: «l'accés a domicilis amb previ avís per a realitzar comprovacions no sembla molt efectiu quan existeix la possibilitat de destruir proves».
Gascón, aquest dijous, ha defensat sense embuts que l'accés a domicilis amb previ avís per a realitzar comprovacions, segons el seu punt de vista, «no sembla molt efectiu quan existeix la possibilitat de destruir proves». Va voler expressar aquesta afirmació després que el Tribunal Suprem dictaminarà que Hisenda no pot accedir a un domicili o empresa per un pressentiment o per a veure què es troba.
«Un investigador amb autorització hauria de poder accedir als locals sense avís»
Durant la seva compareixença a la Comissió de Pressupostos del Congrés per a informar sobre el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2021, el director general de l'Agència Tributària ha fet referència a la sentència del Tribunal Suprem i ha defensat que les persones físiques i jurídiques tenen una protecció i drets constitucionals que s'han de conciliar. Ha remarcat aquests punts per finalitzar afirmant que un investigador amb autorització judicial hauria de poder accedir als locals sense previ avís.
«L'accés amb previ avís no sembla que sigui molt efectiu quan existeix la possibilitat de destruir proves», ha indicat Gascón, qui, això no obstant, ha apuntat que el Suprem «ha posat el problema sobre la taula» i ha dit que s'haurà de veure la normativa i trobar la solució més oportuna, ja que «el que hi ha ara és frèvol».
Un tema que hauran d'abordar legislativament els parlamentaris
Així mateix, aquest Llicenciat en Dret va indicar als diputats presents en la Comissió de Pressupostos que hi ha una tasca de gran importància al davant. Ha recalcat que aquest tema s'haurà de veure i debatre de seguida i que probablement també hauran de tractar legislativament els parlamentaris. Així ho informa Europa Press.
En qualsevol cas, va refusar utilitzar sistemàticament la via penal, ja que, a la seva forma d'entendre, ha de ser l'últim recurs, ja que «per judicialitzar més temes no s'està fent millor el treball, a vegades pot ser contraproduent». «La via penal ha de ser excepcional, no em preocupa que el nombre d'expedients judicialitzats sigui major o menor; als jutges hi ha d'anar el que hi ha d'anar, no més o menys», va afegir.
Denegat l'accés a un domicili o empresa per un simple pressentiment
En una sentència publicada a principis d'octubre d'aquest mateix any, la Secció Segona de la Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem va anul·lar per defectes de motivació un auto judicial. En aquesta es va autoritzar la petició d'Hisenda d'entrada en el domicili d'una empresa i estava basada en el fet que havia tributat per sota de la mesura del sector, fet el qual els induïa a pensar que podia haver estat ocultant vendes efectives.
A partir d'aquí, es va establir que no es pot accedir a un domicili o empresa per un simple pressentiment d'algun membre de l'equip d'investigació o un propòsit merament prospectiu o indeterminat o per a veure què s'hi troba. De moment, se seguiran les normes establertes que al·leguen un avís previ als propietaris del domicili o de l'empresa.
Malgrat que hi hagi indicis de proves concloents i que, fins i tot, l'avís pugui portar a la destrucció de proves claus en la investigació, fins que el Tribunal Suprem no aprovi les peticions del director general de l'Agència Tributària, això seguirà exactament igual. L'avís previ continuarà sent obligatori, però Gascón ho té clar i seguirà lluitant perquè els seus desitjos es facin realitat i es faciliti molt més aquest treball.