Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home gestiona bitllets d'euros, i al cercle, el logotip d'Hisenda

Hisenda llança un avís a tots els que han fet o rebut donacions per la DANA

Hisenda ha volgut deixar clar quines implicacions fiscals suposa, tant a favor com en contra del contribuent

Les recents pluges torrencials provocades per la DANA (Depressió Aïllada a Nivells Alts) que van afectar València i altres regions han suscitat una onada de solidaritat sense precedents. Nombrosos ciutadans i figures públiques han impulsat iniciatives de recaptació de fons per assistir els damnificats.

Hisenda, però, aclareix diverses coses sobre moltes d'aquestes donacions, gestionades en gran part a través de plataformes de crowdfunding o transferències directes per Bizum.

Una mare i una filla somriuen en un saló, i al cercle, el logo de l'Agència Tributària
Una DANA ha destrossat la vida de milers de persones | IOFOTO, Europa Press

Donacions i deduccions d'Hisenda a la Renda

Hisenda deixa clar que les donacions generalment són deduïbles a la declaració de la Renda anual. Tot i això, no totes les que han estat realitzades per la DANA tindran aquest benefici.

I és que, segons la normativa d'Hisenda, només les contribucions fetes a entitats reconegudes de mecenatge permeten als donants beneficiar-se de deduccions fiscals. I, a més, cal comptar amb un justificant de la mateixa.

Per tant, els particulars que donen campanyes personals o iniciatives que no siguin d'organitzacions acreditades no poden deduir aquests imports. Això aplica a la majoria de plataformes de crowdfunding, llevat que es facin a entitats amb reconeixement oficial.

Muntatge amb una imatge de fons d'una persona amb bitllets de 50 i 100 euros a la mà i una altra imatge amb el logotip d'Hisenda
El poble ha fet donacions a aquestes persones | Vladeep, Europa Press

Encara que siguin solidàries i ben intencionades, la manca de vinculació a una entitat de mecenatge impedeix aplicar beneficis fiscals que dóna Hisenda.

Com impacten les deduccions fiscals d'Hisenda

Per als que realitzen ajudes a entitats oficials, Hisenda permet deduir un percentatge del total donat. Els donants es poden deduir el 80% dels primers 250 euros i un 40% de la resta de l'import. En cas que la donació sigui recurrent i s'hagi mantingut durant els dos anys anteriors a la mateixa entitat, el percentatge de deducció pot pujar fins al 45%.

Això representa un increment pel que fa als beneficis d'anys previs quan els donants només podien deduir el 80% dels primers 150 euros. I el 35% o el 40% de la resta segons la freqüència de la contribució.

Una dona amb expressió de sorpresa i una mà sostenint un bitllet de 200 euros davant d'un logotip d'una entitat governamental.
Et pots beneficiar | Europa Press, Dean Drobot, Getty Images de Vaksmanv, catalunyadiari.com

Impostos per als receptors?

Les persones que reben aquests ajuts també han de tenir en compte les normes tributàries. Segons les disposicions d'Hisenda, els imports rebuts que no es justifiquin com a donacions poden ser considerats com a altres guanys patrimonials.

Si això passa, s'hauran de declarar aquests fons a la casella 304 de la seva declaració de la Renda com a “altres guanys i/o pèrdues patrimonials imputables”. Depenent de la suma rebuda, aquesta obligació tributària podria resultar en un pagament al fisc.

Una dona gran asseguda davant d'una empleada en una oficina, amb un requadre que mostra una mà inserint una targeta en un terminal de pagament.
Cal saber totes les normes | Europa Press, Pressmaster, catalunyadiari.com

L'ajut solidari en situacions de catàstrofes naturals és un acte altruista que mobilitza recursos i consciència col·lectiva. Tot i això, és essencial que tant els donants com els receptors estiguin informats de les implicacions fiscals que això comporta.

Hisenda regula acuradament les condicions en què es poden aplicar deduccions i el tractament dels ajuts rebuts, per evitar malentesos i possibles sancions.