L'emoció del sorteig de la Loteria de Nadal s'acosta, i el 22 de desembre que ve, els nens de Sant Ildefons tornaran a repartir sort a milions d'espanyols. Per a molts, compartir un dècim amb amics, familiars o companys de feina és part de la tradició.
Però quan la sort toca, els dubtes sobre com manejar el premi davant d'Hisenda poden sorgir. La normativa espanyola és clara respecte a la tributació d'aquests premis i cal entendre com funciona per evitar imprevistos.
Quina quantitat es queda Hisenda dels premis
A Espanya, els premis de la Loteria de Nadal estan sotmesos a un gravamen especial des de l'entrada en vigor de la Llei 16/2012. La qual estableix que els premis superiors a 40.000 euros tributen a un tipus fix del 20% sobre l'import que excedeixi aquesta quantitat. Això vol dir que si el que ha guanyat és inferior o igual a 40.000 euros, estarà exempt d'impostos d'Hisenda.
Al 'Gordo', que atorga 400.000 euros per dècim, es tributa sobre 360.000 euros (tot allò que excedeix dels 40.000 euros exempts). Això representa una retenció total de 72.000 euros. Per tant, el guanyador rebria finalment 328.000 euros.
Com afecta això els premis compartits?
Quan es comparteix una butlleta, el procediment de tributació a Hisenda canvia lleugerament. L'exempció dels 40.000 euros es reparteix entre tots els beneficiaris segons el percentatge de participació en el dècim.
Per exemple, si dues persones han comprat un bitllet de loteria a mitges, cadascú tindrà dret a una exempció de 20.000 euros. Això redueix la base imposable a què s'aplica el 20% de retenció, però continua sent necessari declarar els guanys.
La importància d'identificar els guanyadors davant d'Hisenda
Un dels aspectes clau a l'hora de cobrar un dècim compartit és la identificació dels guanyadors. I el percentatge de participació de cadascun. Segons la normativa, la Societat Estatal de Loterías y Apuestas del Estado ha de registrar qui són els guanyadors i quina part dels diners els corresponen.
Si el dècim va ser adquirit entre diverses persones, és imprescindible que el gestor del cobrament acrediti davant d'Hisenda que els diners es van distribuir de manera correcta entre els participants.
Per evitar problemes amb Hisenda, és millor tenir constància per escrit de l'acord de participació abans del sorteig. Incloent-hi els noms de tots els implicats i la proporció en què han contribuït a la compra del dècim. Això facilitarà els tràmits en cas que el premi sigui un dels més grans.
Què fer si ets el gestor del cobrament del premi
En situacions on una persona assumeix la responsabilitat de cobrar el premi compartit, és fonamental ser rigorós en la distribució dels diners. El beneficiari únic registrat davant de SELAE ha de mantenir un registre detallat de com es reparteix el premi i estar preparat per presentar la documentació pertinent a Hisenda si se sol·licita.
D'aquesta manera, s'evita que els diners es considerin un regal o una donació, cosa que podria generar un altre tipus d'obligacions fiscals amb Hisenda. Entendre com afecta la tributació els premis compartits pot fer que aquest moment de joia sigui encara més especial, sense preocupacions afegides.