Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home pensatiu amb la mà a la barbeta, en un entorn d'oficina amb persones al fons i un logotip colorit al vidre.

El nou invent que t'ho posa tot més fàcil amb Hisenda: resol els teus dubtes gratis

Creen un canal d'assistència a ChatGPT per poder ajudar tothom que tingui dubtes amb els tràmits burocràtics

Tots ho tenim clar, cada tràmit que cal fer amb Hisenda es pot convertir en un maldecap. Hi ha coses que ja tenim gairebé automatitzades, com ara la presentació anual de la declaració de la Renda, i no ens costen tant. No obstant això, quan ens trobem davant de tràmits nous, o que se surten lleugerament de la norma, tot trontolla.

És per això que Hisenda, en un intent de facilitar les coses als ciutadans, ha creat un assistent virtual. Es tracta d'un 'ajudant' per respondre tots els dubtes relacionats amb l'Agència Tributària.

Muntatge d'un fons amb una noia usant un telèfon i davant un home enfadat mostrant els punys
Els problemes amb els tràmits solen ser una constant | Minerva Studio

Aquest chatbot, ja disponible a ChatGPT, ofereix respostes a pràcticament qualsevol consulta sobre Hisenda, en qualsevol moment i de manera gratuïta. María González, CEO de Gobe Soluciones i creadora d'aquest projecte, ha explicat que encara està sorpresa per l'èxit de la seva creació.

Com funciona el ChatGPT d'Hisenda

Per utilitzar aquest assistent, només cal accedir a ChatGPT i entrar a la secció 'Explorar GPT'. La personalització d'un assistent requereix un compte Plus.

Maria li va donar la instrucció de "basar les respostes en la informació obtinguda de la pàgina oficial de l'Agència Tributària". Això permet reduir les imprecisions, que encara es poden presentar als chatbots de la IA.

Muntatge amb oficina de l'Agència Tributària a una de les campanyes de la Declaració de la Renda i cercle vermell amb portàtil
Ja no cal que contactes amb Hisenda | Europa Press, Pexels

Amb cada interacció, el chatbot millora la capacitat de resposta, reduint el marge d'error. Tot i això, María adverteix que és important "utilitzar-ho amb precaució, ja que podria cometre errors". Per a situacions específiques i complexes, aconsella desenvolupar un agent personalitzat i privat, carregant la informació rellevant i formulant preguntes adaptades al cas particular.

Tecnologia i disseny al servei de la societat

María González està convençuda del potencial de la IA generativa. "Sempre estem explorant noves oportunitats per aplicar la tecnologia i el disseny en benefici de les persones". Aquest chatbot és un exemple del que es pot assolir gràcies a aquestes eines.

Un matrimoni de gent gran revisa un paper, i en el cercle, el logotip d'Hisenda
Tots els dubtes que tinguis els pots consultar | Europa Press, Getty Images

El sector públic també ha estat interessat en la implementació de la IA. Al maig, la mateixa Hisenda va presentar la seva Estratègia d'IA. Va ser amb l'objectiu de millorar la gestió interna, reforçar la lluita contra el frau i proporcionar eines al ciutadà que facilitin els tràmits fiscals.

Actualment alguns assistents virtuals ja avisen d'errors en l'elaboració de l'IRPF i s'han automatitzat certes alertes. Amb el desenvolupament d'aquests sistemes, tant els ciutadans com la Hisenda avancen cap a un futur en què la tecnologia ajuda a simplificar i agilitzar processos complexos.