Al llarg d'aquesta setmana, els horts ecourbans van rebre la visita d'una desena de persones en el marc de les activitats d'estiu programades pels Centres Cívics de Reus. Els participants sortien des del Centre Cívic Ponent a les 8.30 hores i es dirigien cap als horts urbans ubicats al barri Sol i Vista. Aquests horts són gestionats per l'Institut Municipal de Formació i Empresa (IMFE) Mas Carandell i la visita va anar a càrrec de la dinamitzadora d'entitats i equipaments municipals als barris de Ponent, que forma part d'un Pla d'experienciació laboral de l'IMFE Mas Carandell desenvolupat en el marc del programa Treball als Barris.
Els participants van conèixer diversos aspectes del conreu agrícola
Un cop a l'espai de cultiu, un dels monitors dels horts va explicar el projecte, que neix l'any 2013 a partir d'una acció vinculada també a Treballs als Barris. També es van explicar altres aspectes agrícoles com l'evolució de la producció i en quin moment el cicle agrícola es troben actualment els diferents conreus. D'altra banda, les persones assistents van poder conèixer de prop les diferents varietats d'hortalisses conreades, els productes de temporada, les particularitats de cadascun i les seves característiques ecològiques, els mètodes ecològics utilitzats per combatre les plagues, així com la rotació de cultius com a mecanisme de prevenció.
Solidaritat i socialització a través dels horts urbans
Els terrenys que ocupen els horts urbans són propietat de l'Ajuntament de Reus i són assignats al veïnat del barri Sol i Vista per la Regidoria de Participació Ciutadana que, a través d'un contracte d'ús, proporciona la terra als veïns i veïnes que volen cultivar-la, amb la condició que la producció sigui 100% ecològica i per a consum propi. En els darrers anys, l'IMFE Mas Carandell, a través de les accions anomenades Plans d'experienciació laboral, contracta persones aturades per treballar en períodes de sis mesos per donar suport en el manteniment dels horts, amb l'objectiu de millorar la seva qualificació tècnica i professional en agricultura ecològica.
A més d'aquesta finalitat professionalitzadora, els horts urbans tenen altres dues funcions: una de socialitzadora, ja que, són espais de trobada entre la ciutadania resident al barri; i l'altra de solidària, perquè la producció de temporada que es cull cada dilluns, dimecres i divendres serveix per abastir el menjador social de la ciutat que gestiona Càritas.
Els Plans d'experienciació de l'IMFE Mas Carandell són subvencionals pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya i pel Ministerio de trabajo, Migraciones y Seguridad Social, en el marc del Programa de suport als territoris amb majors necessitats de reequilibri territorial i social: projecte Treball als Barris.