IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

L'Hospital de Bellvitge ja fa trasplantaments de ronyó amb cirurgia robòtica

Han realitzat tres intervencions en el mes d'octubre reduint molt el risc de complicacions

L'ús del sistema quirúrgic robotitzat facilita la intervenció i redueix el risc de complicacions de la ferida
L'ús del sistema quirúrgic robotitzat facilita la intervenció i redueix el risc de complicacions de la ferida | Cedida

L’Hospital Universitari de Bellvitge, situat a l’Hospitalet de Llobregat, ha realitzat els seus primers trasplantaments de ronyó mitjançant la cirurgia robòtica. El Servei d’Urologia d’aquest centre hospitalari ha fet tres intervencions durant aquest mes d’octubre amb aquesta tècnica, aconseguint uns resultats molt satisfactoris.  

Gràcies a la utilització d’aquest sistema les operacions d’aquesta mena són molt més fàcils i s’aconsegueix reduir el risc de complicacions de la ferida. Aquest sistema quirúrgic robotitzat permet el cirurgià, que actua des d’una consola, obtenir una visió del camp quirúrgic fins a dotze vegades més gran. A més, també augmenta la precisió dels seus moviments. En la intervenció, només cal fer una incisió per col·locar els òrgans i unes altres quatre més petites per als instruments.  

S’ha aplicat en casos amb donants vius

El cap del servei d’Urologia de l’Hospital de Bellvitge, el doctor Francesc Vigués, explicava que aquesta tècnica de moment se centra en els trasplantaments més complicats, de moment en els quals el donant és viu, ja són operacions de caràcter més urgent. Segons explica el doctor Vigués, de moment s’ha aplicat en casos on, per exemple, «el pacient té un índex de massa corporal superior a 30 i, per tant, té més risc de complicacions de la ferida».

Tot i això, Vigués es mostrava confiat en la possibilitat en què es pugui arribar a aplicar també aquesta tècnica amb donants morts. «En un futur pròxim, a mesura que existeixen més professionals formats en aquesta tècnica, es podrà començar a aplicar al trasplantament de cadàver complex», explicava el cirurgià afegint que un major nombre de pacients se’n beneficiarien.  

Tercer hospital català amb aquesta tècnica

Catalunya se situa al capdavant en l’aplicació d’aquesta tècnica quirúrgica a escala mundial. L’Hospital de Bellvitge és el tercer centre hospitalari català que l’utilitza, després de l’Hospital Clínic i la Fundació Puigvert. Tots tres participen en un registre europeu de casos que ha iniciat el Servei d'Urologia Robòtica de l'Associació Europea d'Urologia. D’ençà que va començar, s’han realitzat unes 200 operacions d’aquest tipus a tot el continent.


Comentaris

envia el comentari