|
El Servei de Cirurgia Toràcica de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha realitzat de forma satisfactòria una cirurgia d'alta complexitat pulmonar assistida pel robot Da Vinci. La cirurgia es tractava d'una reconstrucció de primera carina bronquial esquerra i ha estat la primera vegada que s'ha fet a Espanya. L'Hospital Universitari de Bellvitge també col·labora amb aquest innovador servei de cirurgia.
L'objectiu final és millorar el tractament del càncer de pulmó. De moment, s'estan aconseguint grans resultats com menys temps d'ingrés i menys dolor en el programa de cirurgia robòtica pulmonar. Aquest es tracta, malgrat això, del primer servei de cirurgia toràcica de la sanitat pública.
La pacient ha rebut l'alta tres dies després de la cirurgia pulmonar a l'Hospital Joan XXIII
La pacient en aquesta ocasió ha estat una noia de 24 anys, que patia una tumoració que condicionava l'extirpació del pulmó esquerre per complet. Pau Rodríguez, Gabriela Rosado i Anna Ureña han estat els tres cirurgians encarregats de la intervenció.
Han ressecat el tumor situat al bronqui principal esquerra, que és el principal conducte de la via aèria del pulmó ubicat al costat esquerre, i han reconstruït el pulmó mitjançant incisions de molt petita mesura a la paret toràcica. Només tres dies després de l'operació, la jove ha pogut rebre l'alta amb la capacitat pulmonar conservada i l'èxit rotund de la intervenció, pionera a l'estat espanyol.
El sistema de cirurgia robòtica Da Vinci va ser ideat per tractar cirurgies complexes de forma mínimament invasiva. Està format per una consola ergonòmica, des d'on opera el cirurgià a la mateixa sala, una torre de visió i un carro quirúrgic amb tres o quatre braços robòtics interactius. L'aparell té l'avantatge de poder superar les limitacions pròpies de la cirurgia oberta i endoscòpica potenciant termes de visió, precisió i control de les habilitats pròpies del cirurgià.