Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Hemodiàlisi

L'Hospital Joan XXIII oferirà l'hemodiàlisi domiciliària a finals de 2019

És un dels 18 projectes innovadors finançats pel Servei Català de la Salut | Els pacients i familiars rebran formació per part dels professionals sanitaris del centre tarragoní

Hemodiàlisi
Personal del Servei de Nefrologia de l'Hospital Joan XXIII s'encarrega de formar els pacients i familiars en el funcionament de l'hemodiàlisi domiciliària. | Cedida

 

L’equip de Nefrologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona oferirà abans d'acabar aquest 2019, o a principis de 2020, l’hemodiàlisi domiciliària amb innovacions tecnològiques per als malalts renals.

 

Això serà possible gràcies al  Servei Català de la Salut, que ha aprovat el finançament per a aquest projecte de col·laboració entre el Servei de Nefrologia del Joan XXIII i el Consorci Sanitari de Terrassa. Aquesta ha estat una de les divuit iniciatives d’innovació de tot Catalunya finançades, que, a més, compta amb una subvenció del 50% del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

 

L’hemodiàlisi domiciliària suposarà que els pacients puguin fer tractament d’hemodiàlisi a casa seva. Això comporta una major qualitat de vida pels pacients, ja que la tècnica s’adapta al seu estil de vida i no ells a la diàlisi, per tant, els dóna més autonomia, amb total seguretat per a la seva salut.

 

En aquest projecte, a més, es desenvoluparà una plataforma mòbil per monitorar en el domicili les constants i les dades clíniques més importants. Aquestes dades quedaran incorporades automàticament a la història clínica del malalt. Així, es facilita el seguiment i l’efectivitat del tractament i es poden donar indicacions i fer modificacions sense haver de desplaçar-se a l’hospital.

 

Formació per a pacients i familiars

Els monitors d’hemodiàlisi domiciliària són ara més petits, transportables i fàcils d’utilitzar, per tant, estan adaptats per a que els malalts pugui fer-se la diàlisi a casa amb comoditat. Els pacients que ho desitgin, i els seus familiars, rebran la formació dels professionals del Servei de Nefrologia per tal de poder realitzar el tractament.

 

Hemodiàlisi
Una pacient rep formació per poder realitzar l'hemodiàlisi domiciliària. | Cedida

 

Un dels avantatges afegits de l'hemodiàlisi domiciliària és que s’augmenta la dosi del tractament, amb menys temps en cada sessió (dues hores), però més dies, cinc, a la setmana. En fer-se més sovint que quan el pacient s’ha de traslladar a l’hospital o al centre, el tractament té un funcionament similar al del ronyó. Això suposa pels pacients una la millor qualitat de vida i una major taxa de supervivència dels malalts en hemodiàlisi domiciliària comparada amb l’hemodiàlisi de centre.