IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚨 El Govern assegura que el teletreball és «obligatori» en empreses públiques i privades a Catalunya

L'Hospital del Mar tracta a distància els pacients amb apnea del son

El centre hospitalari barceloní utilitza des de l'estiu un dispensari virtual que ha reduït les visites entre el 40% i el 50%

questa iniciativa de l'Hospital del Mar és pionera a l'Estat
Aquesta iniciativa de l'Hospital del Mar és pionera a l'Estat | CatalunyaDiari.cat

L’Hospital del Mar, concretament la seva Unitat Multidisciplinar de la Patologia del Son, ha iniciat un procediment de tractament mèdic pioner a tot l’Estat. Des d’aquest estiu, controlen a distància els pacients amb apnea del son gràcies a un dispensari virtual. Aquest sistema permet als doctors obtenir dades del pacient, recollides telemàticament per una infermera, sense que aquest s’hagi de desplaçar, reduint així el nombre de visites entre un 40% i un 50%. Els metges poden seguir l'evolució del tractament i reajustar-lo, si calgués, sense haver de tenir davant al pacient. 

Des de la seva posada en marxa ja són 80 els pacients que se’n beneficien. Els malalts d’apnea del son, deixen de respirar de formar repetida i durant breus períodes de temps mentre dormen. Els pacients tractats amb aquest sistema tenen en els seus domicilis un dispositiu de pressió positiva continuada a la via aèria. Una mascareta utilitza la pressió de l’aire per obrir la gola i permetre el pas de l’aire.

El sobrepès i l’edat els factors de risc d’aquesta malaltia  

El perfil d’un pacient que pateix aquesta malaltia del son, que provoca uns roncs forts mentre dormen, és d’una persona amb problemes de pes i de mitjana edat. A tot l’Estat es calcula que hi ha entre 5 i 7 milions de persones que tenen aquest problema, dels quals entre 1,2 i 2,1 milions no estan diagnosticats. És una malaltia que afecta entre el 3 i el 7% dels homes i el 2 i el 5% de les dones.

L'apnea del son afecta sobretot a persones obeses de mitjana edat
L'apnea del son afecta sobretot a persones obeses de mitjana edat | Cedida

 

El sobrepès i l’edat són els principals factors de risc que poden fer aparèixer aquesta patologia. Entre un 60% i un 70% de les persones amb apnea del son tenen problemes de pes. A causa d’aquesta malaltia, els pacients poden patir altres problemes més greus com hipertensió, arrítmies, cardiopatia isquèmica o algun accident cerebro-vascular.

La Unitat de Patologia del Son tracta 3.000 pacients l’any

Aquest departament del centre hospitalari barceloní compta amb onze professionals de diverses especialitats. Fins a 3.000 pacients l’any passen per les mans dels especialistes que realitzen unes 1.500 proves anuals, el 80% de les quals per casos d’apnea. En aquesta unitat també es tracten malalts de narcolèpsia o epilèpsia.  Compta amb la distinció d’Unitat d'Alta Complexitat de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica.


Comentaris

envia el comentari