L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus va realitzar el passat 11 de novembre una extracció multiorgànica i de multiteixits, la primera d’aquest any 2019. L’operació, que és força complexa, va comptar amb la participació de més d’una vintena de treballadors i treballadores i va consistir en l’extracció de fetge i ambdós ronyons (vàlids per al trasplantament) i l’extracció de múltiples teixits (vàlvules cardíaques, teixit corneal, pell i teixit osteotendinós).
[predef]reus-144[/predef]
Concretament a l'operació van participar diversos especialistes com ara metges/esses, infermeria i portalliteres dels serveis d’anestesiologia, cures intensives, neurologia, radiologia i cardiologia.
Aquest tipus d’extraccions es fan quan un pacient pateix una mort cerebral ja que els òrgans encara són útils durant unes hores. En aquest cas, tal com explica la directora del servei de Medicina Intensiva, la doctora Imma Vallverdú, els familiars del malalt van donar permís per iniciar l'extracció multiorgànica i de multiteixits i es iniciar el protocol amb l’OCATT.
L’OCATT és l’Organització Catalana del Trasplantament i és l’organització responsable de planificar, ordenar i coordinar les activitats relacionades amb l’extracció, conservació, distribució, trasplantament i intercanvi d’òrgans i teixits per utilitzar-los amb finalitats terapèutiques a Catalunya. D’aquesta manera, quan es dóna l’avís que hi ha un donant, l’OCATT envia un equip d’extractors, que formen part de l’operació.
Segons ha explicat a TarragonaDigital la doctora Imma Vallverdú aquesta operació «és una intervenció que es fa habitualment als hospitals» encara que a Reus és poc habitual «perquè no tenim malalts de neurocirurgia i no ens trobem situacions com aquest». No obstant, al centre hospitalari reusenc hi havia hagut alguna altra mort encefàlica amb un donant potencial però en aquell cas la família no va accedir a donar els òrgans.
Habitualment, el protocol que se segueix consisteix en què quan una persona mor es planteja la situació a la família o als representants legals i es pregunta si la persona en qüestió havia manifestat alguna voluntat en vida de donar òrgans i, sinó, se’ls hi pregunta.
Un donant pot arribar a salvar la vida de fins a vuit persones
Vallverdú posa èmfasi en el fet de la importància de donar òrgans ja que «aquest acte beneficia a moltíssima gent i ens trobem en una situació de molta llista d’espera». Per una altra banda, explica que «afortunadament les morts encefàliques de morts de cotxe han minvat i això ha provocat que la gent d’aquest tipus de morts sigui gent gran amb la qual cosa la llista d’espera es fa més llarga.
Segons l’OCATT, un sol donant podria arribar a salvar la vida de fins a 8 persones, a través del trasplantament dels seus òrgans, i millorar la qualitat de vida a altres 100, a través del trasplantament dels seus teixits. En cas d’acceptar-ho i decidir fer-se donant, l’organització catalana recomana comunicar la decisió a la família i amics més íntims ja que ells seran els primers a qui es consultarà la possibilitat de la donació després de la seva mort, tot esperant que respectin la seva voluntat. Per a més informació, només cal consultar la web.