L'Hospitalet baixarà un 1,5% l'IBI i congelarà la resta de taxes municipals

El ple ha aprovat la mesura només amb els vot a favor del PSC i gràcies a les abstencions de CiU, PP i ICV-EUiA-Pirates
Imatge de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín | Cedida

 

L’últim ple municipal de l’Hospitalet de Llobregat ha aprovat la proposta d’ordenances fiscals i preus públics pel 2019 presentada pel govern de Núria Marín. Amb els únics vots a favor del PSC, al text es recull una baixada d’un 1,5% en l’impost sobre béns immobles (IBI) de caràcter residencial a més de la congelació de la resta d’impostos i taxes municipals. 

 

En aquestes noves ordenances es recull també una bonificació d’entre un 50% i un 75% en l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) durant 8 anys pels vehicles poc contaminants. Els serveis municipals i taxes com la dels cementiris, zones blaves i verdes o la dels matrimonis quedaran congelades a excepció dels preus dels equipaments esportius municipals que pujaran un 2%.

 

Una proposta aprovada només amb el vot a favor pel PSC

La proposta va ser aprovada pels grups municipals en una sessió que va tenir lloc al consistori aquest dimarts 25 de setembre. Només els regidors del  principal partit de govern, el PSC, van votar a favor de la mesura.  La CUP-PA, ERC, C’s  van votar en contra de la nova fiscalitat del municipi per l’any vinent. Les abstencions de CiU, PP i ICV-EUiA- Pirates van permetre que tires endavant.

 

Tot i que l’Hospitalet és una de les ciutats catalanes amb impostos més baixos, la majoria dels grups de l’oposició han criticat les noves ordenances fiscals. Entre ells, el grup municipal d’Esquerra ha afirmat que el govern socialista ha incomplert el pacte al qual van arribar les dues formacions on volien aplicar una tarifació social i establir una taxa contra les entitats financeres que tinguessin pisos buits.   

C’s demanava una rebaixa encara més gran

Ciutadans ha criticat la falta d’ambició del consistori hospitalenc per rebaixar encara més els impostos i han denunciat que «a l’Hospitalet s’aplica l’IBI més alts dels municipis dels voltants». El seu portaveu, Miguel García demanava a l’alcaldessa que deixi d’anar a «hotels de luxe» i rebaixi l’IBI un 10% com ells exigien.