Aquest dilluns les fonts del Govern han donat una bona notícia respecte a la crisi del coronavirus, i és que els casos de contagi han descendit respecte als últims dies. Però alhora, la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries (Semicyuc) acaba d’alertar del desproveïment nacional i internacional dels fàrmacs que s’utilitzen per la sedació dels malalts greus de coronavirus.
El Grup de Treball de la Sedació, Analgèsia i Delirium de la Semicyuc ha publicat un protocol d’analgo-sedació a pacients amb infecció per la Covid-19 en cas de desproveïment i reconeix que, a causa de la pandèmia, els hospitals estan sofrint un desproveïment que els obliga a considerar altres pautes de sedació no tan habituals en funció de la disposició de fàrmacs que hi hagi a cada hospital.
Escassegen Midazolam i Propofol
Des de Semicyuc també han advertit que les pautes que es recomanen al protocol «no sempre són les més desitjades» però estan realitzades pensant en la disponibilitat de fàrmacs i han d’individualitzar-se segons el pacient. Els productes dels quals hi ha menys disponibilitat en aquests moments són Midazolam i Propofol, dos medicaments molt importants en aquesta batalla contra el coronavirus.
Per aquest desproveïment, Semicyuc recomana als metges l’associació de diversos fàrmacs i l’addició d’altres «no indicats en sedació profunda» per aconseguir estalviar en aquells que hi hagi menys disponibilitat.
Recorden que el virus afecta aquells amb SDRA
També s’ha recordat que la infecció greu per Covid-19 cursa en la majoria dels casos amb una síndrome de dificultat aguda (SDRA) greu que obliga a practicar maniobres de reclutament agressives i a considerar la sedació profunda en fases inicials.
Aquest nivell profund de sedació ha de mantenir-se durant el menor temps possible per evitar complicacions derivades de la sobresedació, reduint-se la dosi de fàrmacs sedants quan millori la situació respiratòria del pacient.