L'hostaleria avisa que no pot aguantar tot l'hivern amb les restriccions actuals

L'Associació de Centres Comercials també creu que les noves mesures són «discriminatòries»

Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia
Pla mitjà d'una cambrera netejant una taula d'una terrassa del bar Las Euras a la plaça de la Vila de Gràcia | ACN

El sector de l'hostaleria ha assegurat aquest dimarts que no pot aguantar tot l'hivern amb les condicions actuals –només pot obrir de les 7.30 hores a les 9.30 hores del matí i de les 13.00 hores a les 15.30 hores del migdia- i ha reclamat compensacions per fer front a les restriccions.

«El nostre sector no pot estar a l'expectativa de l'evolució de la pandèmia i de la implantació de les vacunes sense compensacions. Ja hem comprovat que no som Alemanya», assenyala un comunicat conjunt de cinc entitats, gremis i federacions de la restauració, en què posa l'exemple del Pirineu, «un territori fràgil que veu amb indignació com una temporada de neu excel•lent se'n va en orris».

En un comunicat conjunt de la Federació Intercomarcal d'Hostaleria i Restauració i Turisme (FIHRT), el Gremi de Restauració de Barcelona, Hostaleria de Lleida, la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona i l'Associació d'Empresaris de l'Hostaleria de la província de Tarragona, el sector assegura que en el seu cas «incideix molt poc amb el nombre d'afectats» i es pregunta per què han de «continuar sacrificant una activitat econòmica amb aquesta contundència inútilment».

En aquest sentit, exigeixen «accions més precises» com reduir al mobilitat només a grups de riscos o infectats, en la línia d'altres països, i adoptar altres models que permetin combinar la lluita contra la pandèmia amb el manteniment de l'activitat econòmica. D'altra banda, també demanen reunions periòdiques amb el Govern i que «es deixi de criminalitzar al sector».

 

L'Associació de Centres Comercials assegura que les noves restriccions no tenen «sentit»

L'Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials (AECC) considera que les noves restriccions no tenen «cap mena de sentit» i són discriminatòries. El Procicat ha aprovat aquest dilluns el confinament municipal durant deu dies a partir del 7 de gener i el tancament dels centres comercials després de poc més de dues setmanes oberts.

«Ens veiem totalment afectats i discriminats, sense cap argument lògic que demostri o sustenti aquestes decisions», ha lamentat el responsable de l'entitat a Catalunya, Víctor Garcia, en declaracions a l'ACN. El directiu ha alertat de «l'acceleració» del risc de tancament de comerços per les noves mesures i ha assegurat que les ajudes del Govern són «totalment insuficients».

El responsable de l'associació a Catalunya ha valorat negativament la decisió anunciada aquest dilluns pel Procicat i ha denunciat la «discriminació» cap al sector. Així mateix, ha assegurat que les noves mesures no es basen en cap argument «lògic» i ha afirmat que el confinament municipal ja reduirà la mobilitat i, per tant, els visitants als centres comercials. Garcia també ha recordat que aquests espais tenen uns aforaments molt restringits, amb uns protocols establerts per limitar el contagi del coronavirus.

«Més dies sense activitat poden suposar el tancament definitiu de molts comerços i botigues. No hi haurà més marge de maniobra. Hi ha molts comerços que ja no tenen més possibilitat de poder aguantar sense facturar», ha alertat. Garcia ha recordat que els centres comercials han estat tancats durant 18 setmanes en el 2020, una «motxilla molt gran» per a totes les botigues. Per altra banda, la campanya de Nadal ha estat «molt atípica» i aquests establiments només han pogut obrir poc més de quinze dies.

Davant aquesta situació, Garcia ha reclamat al Govern que «no discrimini» el sector dels centres comercials i que reconsideri el tancament d'aquests espais. A curt termini, el responsable de l'AECC a Catalunya ha demanat que el tancament sigui realment de deu dies, i no es prorrogui repetidament fins a 45 dies, com ha succeït en ocasions anteriors.

Pel que fa a les compensacions econòmiques, Garcia ha afirmat que qualsevol ajuda és benvinguda, però ha assegurat que la dotació de 2.500 euros per als comerços dels centres comercials que hagin de tancar durant deu dies és «totalment insuficient».


Comentaris

envia el comentari