Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Grup de persones en una terrassa a Palamós (24/05/2020).

Els bars catalans demanen un gir de 180°: L'exigència que fan per a reobrir a la nit

El director del Gremi assegura que les paraules del conseller Miquel Sàmper durant el cap de setmana «generen profunda desconfiança»

El Gremi de Restauració de Barcelona ha lamentat aquest dilluns que el Govern plantegi la possibilitat de permetre el servei de sopars només als bars i restaurants amb terrassa. «En aquests moments, això va de salvar tota la restauració, i no únicament els locals amb terrassa.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

No podem seguir excloent els establiments que, per la seva ubicació, no poden disposar de taules a l'exterior», ha assegurat el director del Gremi, Roger Pallarols. El Gremi està convocat a una reunió telemàtica amb el Govern dimecres per discutir els plans de reobertura, que considera que han de fer-se per a «tot el sector».

Segons explica Pallarols, les paraules del conseller Miquel Sàmper durant el cap de setmana «generen profunda desconfiança». «La credibilitat del Govern amb relació al nostre sector està trencada. Ja n'hi ha prou d'anuncis i d'especulacions, el que necessitem són decisions», ha dit Pallarols.

D'altra banda, el Gremi ha criticat que, des d'aquest dilluns, Catalunya és «l'única comunitat que no permet servir sopars». En aquest sentit, l'associació destaca que l'Ajuntament de Barcelona, a través del tinent d'alcaldia Albert Batlle, també és partidari d'obrir fins a les 23 hores, modificant també el toc de queda. «La Generalitat s'ha quedat sola», ha remarcat Pallarols, que considera que «tancar la restauració a les 17 hores no frena la socialització, únicament agreuja el drama de la restauració».

Reclamen accelerar la implantació del passaport sanitari

En paral·lel, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) reclama que la Comissió Europea i l'estat espanyol accelerin la implantació del passaport sanitari per garantir l'arribada de turistes aquest estiu. «Ja hem perdut la temporada d'esquí i la Setmana Santa. No volem perdre més», ha remarcat aquest dilluns el gerent de la FIHRT, Daniel Brasé.

L'entitat, que ha celebrat a Sitges la primera assemblea presencial des que va esclatar la pandèmia, reclama a les administracions «més concreció» sobre les mesures per garantir el turisme. Al mateix temps, els hostalers lamenten que Catalunya és la regió «més castigada» per les restriccions contra la covid-19 i exigeixen que es flexibilitzin «ja» els horaris de la restauració.

«Volem que ens donin aire», ha resumit Brasé en declaracions a la premsa abans de començar l'assemblea, on han assistit representants de tots els gremis comarcals. Els hostalers assenyalen especialment la necessitat d'obrir els restaurants per servir sopars, així com la reobertura dels locals d'oci nocturn. Dos àmbits que veuen bàsics per poder encarar l'estiu.

Amb el mes de maig a la cantonada, el sector es mostra expectant a la implantació del passaport sanitari des de la Comissió Europea. Ho veuen com «una bona eina» per fomentar els viatges, però es mostren crítics amb la lentitud de l'administració. Davant del que serà el segon estiu en pandèmia, anhelen que el passaport permeti rebre més turistes que l'any passat i reclamen que el govern espanyol s'assegui amb el sector per abordar-ne els detalls. «Afrontem l'estiu en suspens», ha assegurat Brasé, crític amb les actuals restriccions de mobilitat internacional.