Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia de família de representants de l'AEHT i Priorat Enoturisme amb el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, al centre, amb la "jaqueta de cuina" de l'AEHT

L'hostaleria i el turisme s'activen tímidament al Priorat a l'espera de la mobilitat entre regions sanitàries

La comarca es reivindica com una destinació turística «idònia» que defuig les «grans concentracions»

Fotografia de família de representants de l'AEHT i Priorat Enoturisme amb el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, al centre, amb la 'jaqueta de cuina' de l'AEHT
L'hostaleria i el turisme s'activen tímidament al Priorat | ACN

Cellers, vinateries, restaurants  i allotjaments del Priorat  han començat a activar-se coincidint amb l'avenç del pla de desescalada. Tot i que ja s'han fet les primeres visites i hi ha «moviment» de clientela de la regió sanitària, el gruix de negocis no estarà a ple rendiment fins que no es permeti la mobilitat dels habitants de l'àrea de Barcelona. En un any ple de restriccions, el sector espera un repunt del turisme de proximitat, sobretot al juliol i a l'agost, que és quan sol rebre famílies d'estiueig als pobles de la comarca. L'associació Priorat Enoturisme i el Consell Comarcal  reivindiquen que la baixa densitat i un entorn natural privilegiat situen el Priorat  com una destinació «idònia» que defuig les «grans concentracions».

En el marc de la presentació de l'acord de vinculació entre Priorat Enoturisme i l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la província de Tarragona (AEHT), el president de l'associació comarcal, Roger Felip, ha destacat que són «un destí segur» per la baixa densitat de població i el fet de tenir espais naturals de gran valor com la Serra de Montsant.

Felip ha insistit que no volen fer una crida «a un volum de visitants excessiu», sinó a mantenir «el petit format» i que el visitant percebi «una sensació d'autenticitat i exclusivitat». L'associació prioratina agrupa una oferta enfocada en l'enoturisme  amb mig centenar d'empreses com cellers, vinateries, molins d'oli, restaurants, allotjaments i agències de viatges.

A dia d'avui, explica Felip, alguns cellers  han prescindit de forma temporal de l'oferta de visites guiades perquè han optat per centrar-se en la producció i l'elaboració de vi. Tot i això, s'espera anar recuperant aquest àmbit i que l'enoturisme  torni a estar plenament operatiu a partir del setembre, quan comença l'època de més activitat. Per contra, hi ha cellers que han apostat per obrir terrasses per als visitants.

Al principi de la pandèmia  el Priorat  es va veure obligat a fer una crida a la ciutadania perquè no acudís a la comarca. «Som 9.200 habitants en una comarca amb una població molt envellida i vulnerable, però ara si les coses es fan ben fetes i amb respecte, cal reactivar-nos de la millor manera», ha apuntat el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia.

El president ha destacat que el visitant del Priorat  «busca tranquil·litat  i no grans concentracions» i ha reivindicat que això és precisament el que poden oferir. «Som optimistes, ens en sortirem, perquè el Priorat és un bon exemple de superació i persistència», ha expressat. El president del Consell, a més, ha recordat que el PIB turístic ha crescut prop d'un 25% els darrers anys a la comarca. «Hem passat de ser una de les comarques més empobrides a una referència enoturística mundial», ha assenyalat.

L'AEHT constata que s'estan fent poques reserves

Per la seva banda, el president de l'AEHT, Francesc Pintado, ha constatat que tot i estar en la fase de «planificar vacances», no s'estan materialitzant reserves als més de 150 establiments d'allotjament  que estan adherits a l'entitat. En general, aquest sector no preveu l'activació fins a la fase 3 i a Tarragona ciutat, ha destacat Pintado, els hotels  no obriran fins a l'1 de juliol. «És clau que les reserves es materialitzin al juny», ha advertit.

Pel que fa a l'hostaleria, Pintado ha assenyalat que el previsible pas dilluns vinent a la fase 3 no comportarà grans canvis. L'aforament a l'interior dels locals  passarà del 40% al 50%, i a les terrasses  del 50% al 75%. Els darrers dies han anat obrint més establiments que es mantenien tancats, tot i que el sector adverteix que si treballa al 50% la rendibilitat «no passa d'aquí, o fins i tot és inferior».

Pintado exposa que els negocis oberts tot just poden pal·liar les despeses fixes i estructurals. «No hi ha ajudes substancials per a l'empresari. Cal valentia de les administracions i cuidar l'empresa per preservar el teixit empresarial», ha demanat el president de l'AEHT. Pintado s'ha mostrat convençut de poder anar recuperant la normalitat i deixar enrere «uns moments molt durs».