La platja de Barcelona amb l'hotel 'W' al fons

Els hotels de l'Estat, al límit: la pessimista situació que viuran a causa del coronavirus

El president d''Hostelería de España', José Luis Yzuel, ha afirmat que el sector està ficat en la «zona zero» de la crisi de la Covid-19

El president d''Hostelería de España', José Luis Yzuel, ha afirmat que el sector està ficat en la «zona zero» de la crisi de la Covid-19 i ha assegurat que el Govern batrà «tots els rècords d'aquest país» de tancament d'empreses amb la desaparició de 65.000 establiments i una pèrdua de 400.000 ocupacions.

Al seu judici, aquesta situació és conseqüència de la falta de resolució dels Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació —ERTEs—, la falta de microcrèdits com a França o la reducció de l'IVA de manera temporal com a Alemanya, on s'ha rebaixat del 19% al 7% en un sector que no representa el pes que té a Espanya.

«Veiem amb enveja les mesures que s'han adoptat a Europa», ha afirmat el president d''Hostelería de España', qui ha acusat el Govern de «cacicada absoluta» i de no haver adoptat mesures per a tancar el menor nombre d'empreses possible.

Espanya és un «país de bars»

Així mateix, ha indicat que aquest dijous el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç presentarà el Pla Estratègic Sectorial, quelcom que ha valorat positivament, encara que ha reclamat que el Govern podia haver tingut en compte les seves propostes. «Entenc que la música sona bé, però ens podia haver cridat per a participar», ha assenyalat Yzuel, qui ha subratllat que l'Executiu de Pedro Sánchez li genera molts dubtes.

«Som el sector que decideix a què sap Espanya, som un país de bars, la renda que gasten les famílies en hostaleria és del 14,4 %, mentre que la renda mitjana a Europa no arriba al 8 %, gastem pràcticament el doble», ha ressaltat en la seva intervenció en la Cimera Empresarial de la CEOE.

Sol·liciten un pla de reconversió i reestructuració del sector

En aquest context, 'Hostelería de España' sol·licita al Govern dissenyar un pla estratègic de reconversió i reestructuració del sector, amb escales de mesures a adoptar en els àmbits estatal, autonòmic i local, així com un pla de gastronomia.

A més, ha reclamat el disseny de campanyes de promoció per a la reactivació de la gastronomia i el turisme, a l'estil dels 'plans Marshall' que ja s'han posat en marxa en altres països europeus i que inclouen diversos bons per a incentivar el turisme.

Així mateix, reclama l'extensió dels ERTEs fins al 31 de desembre per a les empreses del sector i per a les empreses dels sectors associades, la facturació de les quals en aquest canal superi el 50% de la seva facturació, així com l'exoneració de les cotitzacions a la seguretat social dels empleats del sector.