Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada

Els hostalers de Tarragona: «Si el 2021 és com el 2020, ja veurem qui quedarà»

El sector considera que la fortalesa de les empreses tarragonines ajudarà «a aguantar»

Pla detall d'habitacions d'hotel buides a la Costa Daurada
El sector alerta que gairebé la meitat de llits d'hotels de les comarques tarragonines no han estat disponibles aquest estiu | Laia Solanellas

La setmana passada, la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) presentava, davant els mitjans de comunicació, el paisatge que oferia un dels principals sectors de l'economia tarragonina, el turisme, després de la primera onada de la Covid-19.

Ningú es va sorprendre que els resultats  fossin tan  dolents, ja s'esperava, però si l'estiu de la pandèmia ha causat una pèrdua de facturació de 4.500 milions d'euros en el turisme de Tarragona, quin panorama li espera al sector de cara a una  tardor dolenta i un hivern gelat? TarragonaDigital s'ha dirigit, un cop més, a la FEHT, per poder respondre a aquestes dues preguntes.

 

«Qui no hagi obert aquest any, vol dir que la darrera factura la va fer el 31 d'octubre de 2019»

Xavier Guardià és el portaveu de la FEHT. Li preguntem, a partir de la xifra dels 4.500 milions, quan han deixat de facturar els hotels de Tarragona aquest estiu. La resposta serveix per matisar la xifra de pèrdues multimilionàries: «Ningú vol explicar la seva misèria. Els números que vam presentar la setmana passada són aproximats perquè, per sectors, no els tenim». I d'on han sortit els 4.500 milions? «Els hem tret del  PIB».

Guardià ens regala una imatge mental, un «frame» que diuen els anglòfils, que permet fer-se una idea, més enllà de números descontextualitzats, de quina és la situació real  dels  hotels de Tarragona. «Aquest estiu, gairebé la meitat dels llits no han obert i això és terrible per un sector tan estacional com el nostre, que treballa per temporada. Qui no hagi obert aquest any, vol dir que la darrera factura la va fer el 31 d'octubre de  l'any passat, l'any 2019, i anant bé la pròxima la farà el març del vinent, 2021» rebla aquest professional del turisme tarragoní.

«Fa 15 anys, una situació com l'actual no l'hauria aguantat ningú»

Com pot sobreviure  un negoci si s'està prop d'un any i mig sense facturar? La recepta dels hotels de Tarragona, segons Xavier Guardià, és la següent: «Fa 15 anys, una situació com l'actual no l'hauria aguantat ningú però ara comptem amb un  sector financer  que creu en el turisme, però no les administracions públiques». Segueix Guardià: «També hem de tenir en compte que les empreses de Tarragona estan molt ben bastides. Aguantaran perquè s'han anat fent grans i el màxim exemple el trobem a la cadena H10».

D'hotels petits, familiars, aquells que podrien estar més a la corda fluixa, en queden pocs i els que queden «són d'interior i han anat fent, aniran aguantant». Això no treu, però, que l'entrada d'algun grup inversor voltor al turisme tarragoní estigui totalment conjurada: «Sempre hi és aquesta possibilitat i és cert que alguns  establiments estaran a la  venda però no seran de cap cadena professional. De fet, les empreses de Tarragona estan comprant establiments, com per exemple a Andalusia».

Així doncs, sembla que tot plegat aguantarà a condició que es compleixi una màxima: «Que l'any 2021 puguem  treballar una mica. Si el 2021 és com el 2020, ja veurem qui quedarà!». Per últim, el portaveu de la Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona expressa un prec: «Necessitem l'ajuda de les administracions públiques  per poder creuar el desert que tenim per davant».