L'ibuprofèn podria causar hospitalitzacions i mort en cas d'infeccions

L'ANSM ha demanat una investigació sobre aquests medicaments a escala europea

L'ANSM recomana que es prengui paracetamol i no ibuprofèn en cas de dolor o febre | CatalunyaDiari.com

L'agència francesa del medicament, Agència Nacional de Seguretat del Medicament i dels Productes Sanitaris (ANSM), ha advertit a metges i pacients dels riscos que es poden produir pel consum d'ibuprofèn i ketoprofèn en determinades situacions. Des de l'ANSM han demanat una investigació d'aquests medicaments a escala europea perquè poden agreujar infeccions que es poden tractar.

És per això, que a «petició francesa» es farà una anàlisi col·legial amb els seus homòlegs europeus perquè les autoritzacions dels medicaments es fan per tota Europa motiu pel qual s'ha de fer una reavaluació de la relació risc-benefici d'aquests productes.

Recomanació: prendre paracetamol en cas de mal o febre

L'ANSM va emetre aquest dijous tota una sèrie de recomanacions un cop finalitzada la investigació farmacològica que han fet els seus centres de Tours i Marsella. En aquest estudi s'indica que s'ha de prendre paracetamol en cas de dolor o febre i no ibuprofèn o ketoprofèn. En aquesta línia recomana que sobretot es prengui paracetamol en cas d'alguna infecció com angines, rinofaringitis, otitis, tos, infecció pulmonar i també en el cas d'una lesió cutània o varicel·la.

També ha emès unes regles per tal d'utilitzar correctament aquests antiinflamatoris. Així doncs, assenyala que s'ha d'utilitzar «la dosis mínima eficaç, durant la duració més curta», aturar el tractament quan desapareguin els símptomes, no allargar el tractament més de tres dies en cas de febre i tampoc allarga'l més de cinc en cas de dolor.

L'ibuprofèn és el segon medicament més utilitzat a França per tractar el primer nivell de gravetat | CatalunyaDiari.com

 

Els centres regionals de Tours i Marsella van concloure, en el seu estudi, que hi ha una sèrie d'infeccions, en particular per estreptococ, que podrien empitjorar si es prenen aquests dos medicaments. Aquestes complicacions van sorgir en pacients que havien realitzat tractaments de curta durada, de dos a tres dies, d'ibuprofèn o ketoprofèn que havien estat receptats, o que el pacient s'havia automedicat, per combatre la febre, problemes cutanis benignes d'aspecte inflamatori, respiratori o del sistema otorrinolaringològic.

Als casos estudiats, els investigadors francesos van analitzar 337 complicacions infeccioses amb ibuprofèn i 49 amb ketoprofèn, de caràcter sever, i que estaven presents en l'origen d'hospitalitzacions, seqüeles i fins i tot morts. L'ibuprofèn és el segon medicament que més s'utilitza a França per tractar el primer nivell de gravetat, després del paracetamol.


Comentaris

envia el comentari