ICV-EUiA de Montmeló demana al Circuit de Catalunya que es replantegi l'ús d'hostesses «com a ornament»

La formació ha presentat una moció a l'Ajuntament que denuncia que el format actual fomenta "la discriminació, la desigualtat i la violència de gènere"
Imatge de les hostesses al torneig de tennis Comte de Godó | CCMA

 

El grup municipal d'ICV-EUiA de Montmeló, al Vallès Oriental, ha presentat una moció per instar el Circuit de Barcelona – Catalunya que es replantegi l'ús d'hostesses «com a ornament» en el Gran Premi de Fórmula 1 i el Mundial de Motociclisme. La formació ha entrat a l'Ajuntament una moció que demana «eliminar totes les pràctiques en les quals s'utilitzi el cos de les dones com a reclam per captar l'atenció del públic, mitjançant el foment d'estereotips que cosifiquen les dones». Alhora assenyala que aquesta tipologia d'accions fomenten «la discriminació, la desigualtat i la violència de gènere». Els regidors ecosocialistes s'han mostrat convençuts que la proposta s'aprovarà per unanimitat en el proper ple del 30 de maig i que la direcció del Circuit «l'escoltarà». Aquesta iniciativa arriba després de la polèmica sorgida durant el Trofeu Comte de Godó, on algunes hostesses van denunciar que, tot i les baixes temperatures, les van obligar a anar vestides amb poca roba.

  

La moció se sustenta jurídicament en la Llei General de Publicitat que declara en el seu article tercer «il·lícita» la publicitat que presenti les dones de forma «vexatòria» bé sigui utilitzant particularment i directament el seu cos o parts del mateix com a simple objecte desvinculat del producte que es pretén promoure. En aquesta línia, l'objectiu de la proposta és evitar la «cosificació» de les dones al Circuit de Catalunya i l'ús del sexe femení «com a reclam» per atraure el públic en esdeveniments esportius o publicitaris.

 

Jordi Manils, portaveu d'ICV-EUiA a Montmeló —els ecosocialistes són el principal partit a l'oposició— ha assegurat que «el fet d'oferir a un públic majoritàriament masculí dones joves centrades en cànons de bellesa estereotipats l'únic que fa és aprofundir en la desigualtat de gènere i crear violència de gènere, perquè s'entén que les dones són objectes de desig a disposició dels homes».

Manils assegura que la feina d'assistència que desenvolupen aquestes hostesses també la podrien dur a terme homes, persones de totes les edats i amb cànons de bellesa diferents, que recullin tots els aspectes físics que hi ha a la societat actual. «Hi ha unes necessitats tècniques que són les que fan aquestes persones, estem d'acord que es facin, donen llocs de feina i hi estem a favor, però per fer-les no cal anar semi despullat», considera.

 

El portaveu ecosocialista s'ha mostrat convençut que la moció tindrà bona acollida en el ple municipal, perquè els partits d'esquerres que hi ha al consistori tenen «sensibilitats socials compartides». Alhora confia que la direcció del Circuit de Catalunya «escoltarà el que l'Ajuntament de Montmeló decideixi» perquè assegura que la instal·lació «té la voluntat de modernitzar-se i adaptar-se al que ha de ser un circuit amb unes competicions de primer nivell adequades al segle XXI».

 

En aquest sentit afirma que segur que la direcció de l'equipament aposta «per la igualtat entre homes i dones» i es «repensa la figura de les assistents» perquè des del seu punt de vista «el Circuit ha de ser un element pedagògic i mostrar que les dones no poden ser una part més del decorat d'una competició esportiva». L'Ajuntament de Montmeló posseeix un 10% de la propietat del Circuit de Catalunya.

 

El text arriba coincidint amb la celebració del Gran Premi de Fórmula 1 al Circuit i després que l'Ajuntament de Xeres també aprovés recentment una proposta per instar a Dorna —l'empresa que organitza el Mundial de Motociclisme— que elimini les pràctiques que fan servir el cos de la dona com a «ornament i reclam».  En la mateixa línia, el passat mes de març els responsables de La Volta a Catalunya van anunciar que s'havia retirat dels podis la figura de les hostesses que feien dos petons als ciclistes quan acabava la carrera. Els organitzadors de la prova van manifestar el seu rebuig a qualsevol pràctica en què es facin servir les dones «com a objecte de decoració».