L'experta viròloga Margarita del Val, una de les científiques més reconegudes del CSIC, ha dit en moltes ocasions que bars i restaurants són els llocs més perillosos en plena pandèmia. La científica reconeix que lamenta dir aquest tipus de coses perquè sap que Espanya viu de l'hostaleria, però apunta que «la falta d'una bona ventilació en molts locals i de distància de seguretat entre els qui comparteixen taula, així com la no utilització de màscares mentre els clients beuen o mengen, són alguns dels factors».
En una recent entrevista que ha ofert al diari digital 'El Independiente', Del Val ha posat sobre la taula una sèrie de mesures que poden dur-se a terme en els bars i restaurants, disminuint en gran forma els riscos de contagi de Covid-19. Una de les mesures és instal·lar mesuradors de CO₂, que mostren quan és vital canviar l'aire d'un local tancat.
«No fa falta que sigui un 'superfiltre' que netegi l'aire d'una passada»
«En centres docents, en restaurants, en centres sanitaris i empreses s'han de tenir mesuradors de CO₂. Si haguéssim utilitzat mesuradors, ens hauria anat molt millor», ha afirmat la científica del CSIC. Del Val recomana al seu torn posar filtres en els sistemes de ventilació: «N'hi ha prou amb filtres de nivell 13, que són prou bons per a netejar l'aire. No fa falta que sigui un 'superfiltre' que netegi l'aire d'una passada, n'hi ha prou que vagi netejant», ha sentenciat.
Amb tot això, segons Margarita del Val, decreixen de manera notable les possibilitats de contagis en llocs tancats. A més, la viròloga ha considerat que, així, «la probabilitat que hi hagi diverses persones infectades en el mateix espai és molt baixa».
«Sense mesures en interiors, hi ha com 10 vegades més contagis que en exteriors»
«En un espai amb aquestes mesures adoptades es contrarestaria de sobres el que hi hagués una persona amb virus a l'habitació. És clar que són mesures que tenen un cert cost, però moltíssim menys cost que haver de tancar el bar», ha apuntat. Així mateix, Del Val ha reconegut en aquesta entrevista que està «desesperada», volent fer veure a la població el bàsic que és complir les normes bàsiques de seguretat i especialment en els llocs interiors.
«Quan no es pren cap mesura en interiors hi ha com deu vegades més contagis que en exteriors. Hi ha diverses maneres d'evitar-ho, una d'elles és ventilar, però és clar que en una residència d'ancians no estan ventilant constantment com en un col·legi, i cada dia que passa en els col·legis es ventila menys pel fred», ha reconegut.
Del Val assegura que mentre hi hagi persones vulnerables, caldrà usar mascareta
Sobre el tema de les mascaretes, la viròloga del CSIC va deixar clar fa uns dies a 'Liarla Pardo' que encara estarà present en les nostres vides durant un temps: «Si la vacuna fos del tot eficaç en totes les persones dels grups de risc, quan estiguessin vacunats, ens podríem treure la màscara. Però és improbable», va apuntar Del Val, afirmant al seu torn que «mentre hi hagi persones vulnerables, haurem de continuar portant mascareta i seguint rigorosament totes les mesures».
Sobre les vacunes que estan desenvolupant diverses farmacèutiques en molts llocs del món, Margarita del Val va comentar que no té la seguretat sobre si la vacuna pot complicar-se en els pròxims anys, però, ara com ara, la viròloga aconsella usar la mascareta. «Si em preguntes si la vacuna tindrà una complicació dins de 20 anys, això no ho podrem saber ara, però èticament, te la canvio per protegir als 100.000 morts que hi ha cada mes», va respondre de manera taxativa a la periodista Cristina Pardo.