Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid

Identifiquen una nova via d'entrada del coronavirus a les cèl·lules humanes i la manera de bloquejar-la

Investigadors de la Universitat de Bristol han descobert que la proteïna NRP1 facilita la infecció

Una investigadora manipula mostres de coronavirus en un projecte d'investigació a l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid
Investigadors britànics han descobert un mecanisme per inhabilitar una de les portes d'entrada del coronavirus a les cèl·lules humanes. | Europa Press

En els últims dies, s'ha conegut que diversos investigadors britànics han descobert una nova via d'entrada de la Covid-19 a les cèl·lules i la manera de bloquejar-la. Fins ara, se sabia que el SARS-CoV-2 està cobert per una membrana amb protuberàncies —les espigues de proteïnes— que li donen al virus la seva forma de corona. Aquestes espigues han estat definides pels experts com la clau que obre les cèl·lules humanes perquè el virus hi introdueixi el seu material genètic i les infecti.

Ara, arran de l'estudi publicat a la revista 'Science', hi ha novetats en el coneixement sobre el virus que causa la Covid-19. Un equip d'investigadors liderats per la Universitat de Bristol, al Regne Unit, ha trobat un nou mecanisme pel qual el coronavirus entra en les cèl·lules humanes: la proteïna neuropilin-1 o NRP1. «En aquest estudi, els investigadors han utilitzat diferents enfocaments per descobrir que el SARS-CoV-2 reconeix la NRP1 en la superfície de les cèl·lules humanes per facilitar la infecció viral», assegura la universitat britànica, a través d'un comunicat.

Així és l'anticòs descobert pels investigadors de la Universitat de Bristol

Els investigadors de la Universitat de Bristol han descobert que l'efecte infectiu d'aquesta proteïna és bloquejat per un anticòs que podria ser potenciat mitjançant tractament. La NRP1 té també una forma d'espiga que acaba en una concavitat per la qual penetra i a la qual es connecta l'espiga proteica del coronavirus. Exactament com una clau entrant en un pany o dues mans estrenyent-se, tal com descriuen els mateixos investigadors en un il·lustratiu vídeo difós pel centre universitari.

Els anticossos són molècules de petita grandària que s'enganxen als patògens per evitar que puguin connectar i contagiar amb les cèl·lules de l'ésser humà. Els investigadors han localitzat un anticòs que aconsegueix adaptar-se a la concavitat de la NRP1, bloquejant així el pany i impedint que el SARS-CoV-2 pugui entrar en la cèl·lula. «Això augmenta les possibilitats que medicaments que tinguin com a objectiu la NRP1 puguin ser emprats per a prevenir que l'espiga del virus pugui utilitzar-la per entrar a les cèl·lules humanes», avancen els investigadors.

En aquest sentit, els experts de la universitat britànica asseguren que aquesta troballa no impedirà del tot el contagi, ja que el coronavirus disposa d'altres vies d'entrada a les cèl·lules, però sí que baixaran de manera considerable els nivells d'infecció i expansió a l'organisme. Els investigadors conclouen que «per derrotar la Covid-19 haurem de confiar en una vacuna efectiva i un arsenal de tractaments antivirals, on aquest descobriment proporciona un camí fins ara desconegut per desenvolupar teràpies que permetin frenar l'actual pandèmia».