Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari

Identifiquen «reaccions al·lèrgiques greus» entre els efectes secundaris d'AstraZeneca

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha recomanat una actualització de la informació sobre el vaccí, però reconeix que són situacions que es donen «molt rarament»

Un vial amb diverses dosis de la vacuna contra el coronavirus a la mà del personal sanitari
Identifiquen possibles reaccions al·lèrgiques greus entre els efectes secundaris de la vacuna d'AstraZeneca | Europa Press

L'Agència Europea del Medicament (EMA) ha informat de la identificació d'al·lèrgies greus entre els possibles efectes secundaris de la vacuna d'AstraZeneca, que es troba ara mateix enmig d'un gran debat. Les al·lèrgies, no obstant això, no són cap novetat, i és que al Regne Unit, un dels primers llocs on va començar a ser administrada, ja s'havien identificat aquesta mena de reaccions al vaccí. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Possibles reaccions al·lèrgiques greus a la vacuna d'AstraZeneca

En un comunicat, els experts europeus asseguren haver recomanat «una actualització de la informació sobre el producte», perquè inclogui com a possibles efectes secundaris «l'anafilaxi i la hipersensibilitat». «L'actualització es basa en la revisió de 41 informes de possible anafilaxi observada en almenys 5 milions de vacunes al Regne Unit», ha detallat l'EMA. 

Segons els experts del comitè per a l'avaluació de riscos dels medicaments, «després d'una curosa consideració de les dades», s'ha arribat a la conclusió que és «probable que existeixi un vincle de la vacuna amb almenys alguns d'aquests casos». Tot i això, l'agència insisteix que «les reaccions al·lèrgiques greus» són «un efecte secundari conegut», però que «pot tenir lloc rarament amb les vacunes». 

És més, segons explica 'El Mundo', la informació que s'ofereix sobre la vacuna d'Oxford ja inclou una «estreta vigilància durant almenys quinze minuts», per a descartar aquesta mena d'efectes greus en els pacients vaccinats. Amb tot, encara està en marxa una investigació separada per a esbrinar si hi ha cap vinculació entre la vacuna i possibles casos de trombosi detectats en alguns països europeus, que han forçat diversos governs a aturar la seva administració. 

Catalunya immobilitza 2.000 dosis del vaccí d'Oxford

En el cas de Catalunya, si bé dijous el departament de Salut recordava que no hi havia prou indicis que facin pensar que la vacuna tingui res a veure, aquest divendres ha reaccionat. En concret, el departament encapçalat per Alba Vergés ha decidit immobilitzat unes 2.000 dosis d'un lot de vacunes d'AstraZeneca, fins que hi hagi unes conclusions definitives dels organismes europeus. 

També és cert que, ara per ara, a nivell de tot l'Estat la majoria de reaccions han estat força lleus. Unes 37.000 dosis del vaccí d'AstraZeneca han estat inoculades a Catalunya, i Salut ha insistit que es manté el pla de vacunació previst per a les pròximes setmanes, tot i la decisió d'avui. A la resta de l'Estat, executius com el de Castella i Lleó, Andalusia, Astúries o les Canàries també han aturat la vacunació amb AstraZeneca. 

Per la seva banda, el ministeri de Sanitat ha assegurat que mantindrà intacte el pla de vacunació contra la Covid-19, tot i les reticències d'alguns socis europeus a seguir endavant amb la vacunació amb AstraZeneca. Seguint el criteri de la mateixa Agència Europea del Medicament, la portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha insistit que no hi ha evidències suficients per a fer pensar en una relació entre el vaccí i els casos de trombosi.

«Des del primer moment s'estan monitorant els possibles efectes adversos» ha recordat Montero. Finalment ha destacat que «no hi ha hagut cap mena de reacció que contraindiqui l'administració de la vacuna», i ha fet una crida a «l'absoluta tranquil·litat».