El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Última hora: La restricció que el govern espanyol acaba d'anunciar que ampliarà

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ho ha explicat en la darrera reunió de la Taula sobre el Tabac

La lluita del Ministeri de Sanitat contra el consum de tabac segueix en marxa malgrat que els esforços del departament se centren ara, com és lògic, a lluitar contra la pandèmia de la covid-19. Malgrat això, el ministeri que comanda Salvador Illa no deixa de treballar en altres camps, i la batalla contra el tabaquisme és un dels prioritaris de l'actual govern central —tal com ja ho ha estat en les darreres dècades.

En aquesta línia, Illa ha mantingut en els darrers dies una conversa amb la Taula contra el Tabac, en la qual ha avançat que «tan aviat com sigui possible», el seu Ministeri augmentarà les restriccions previstes amb una ampliació dels espais lliures de fum i una regulació específica per a les cigarretes electròniques. Illa va posar èmfasi en la gravetat del tabaquisme i de les malalties que se'n deriven, que provoquen, cada any, 60.000 morts a tot l'Estat espanyol.

Preocupació per l'augment del tabaquisme entre la població més jove

«Ja m'he reunit com a mínim en dues ocasions amb les entitats i associacions que estan en la lluita contra el tabaquisme, i també m'he reunit amb el sector, representat per la Taula del Tabac, i els he dit que la nostra obligació és protegir la salut pública de tots els ciutadans», ha dit Illa en declaracions a l'agència EFE després de la trobada amb aquest òrgan que aglutina el sector tabaquer.

A més, el ministre de Sanitat ha mostrat la seva preocupació a causa de l'augment d'un dels índexs més preocupants del tabaquisme a l'Estat espanyol. «Hi ha un augment de la prevalença del tabaquisme en segments de població jove», ha expressat Illa.

Illa no descarta una tercera onada del coronavirus

En un altre ordre de coses i ja en referència a l'actualitat de la pandèmia, Salvador Illa, ha afirmat que no es pot descartar que hi hagi una tercera onada del coronavirus a l'Estat espanyol però ha opinat que es pot «sinó evitar-la, minimitzar-la molt» si se segueix reaccionant amb «promptitud» a l'hora d'aplicar mesures i s'actua amb «molta prudència».

Illa ha apuntat que descartar-la seria «enganyar-se» a un mateix. El ministre de Sanitat ha insistit en una entrevista a 'TVE' aquest dimarts el matí a demanar a la ciutadania que mantingui la «guàrdia molt alta el que queda de període nadalenc» i ha defensat que les restriccions de les autonomies són «correctes» i caldrà «seguir ajustant-les», segons l'evolució epidemiològica.

Illa ha reiterat que la nit de Cap d'Any cal actuar amb «molta cautela», respectar els màxims de quantes persones poden reunir-se, restringir la celebració a un grup de convivència o màxim dos i moure's el mínim possible.