El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Illa insta a avaluar la situació de cada Comunitat Autònoma per modificar les mesures

L'Executiu actuarà a l'hora de prendre mesures «proporcionalment» al risc existent al país

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha sostingut aquest dissabte que l'Executiu actuarà a l'hora de prendre mesures «proporcionalment» al risc existent al país per la segona onada del coronavirus, si bé ha defensat que el govern espanyol procedirà «amb tota la contundència que faci falta». 

En una entrevista a 'La Sexta', recollida per Europa Press, el titular de Sanitat ha insistit en el termini de dues o tres setmanes per a avaluar les mesures que ja han adoptat les Comunitats Autònomes abans d'aplicar un confinament domiciliari com demanen algunes regions. 

En aquest sentit, Illa veu «evitable» aquesta mesura de confinar a la població a les seves cases perquè, segons ha reivindicat, les mesures que s'han anat prenent són «molt dràstiques». A més, ha recordat que per a aquest confinament domiciliari hauria de modificar l'actual estat d'alarma. 

«Amb les mesures dràstiques que estan prenent les Comunitats Autònomes aconseguirem estabilitzar la corba, si hem de prendre mesures més dures, ja veurem com actuar, però la situació d'avui no és la de març», ha subratllat Illa. 

«Al maig podrem tenir un percentatge de vacunació rellevant»

El titular de Sanitat també s'ha referit a les campanyes de vacunació contra la Covid-19 i considera que per al mes de maig, coincidint amb la fi de l'estat d'alarma a Espanya, es podria tenir un «percentatge de vacunació rellevant».

Això sí, Illa estima que per a finals d'aquest any o principis de 2021 ja es podria començar a vacunar i ha fet valdre l'«estratègia europea de vacunes» per a dotar-se d'aquest element contra el coronavirus

Per últim, Illa ha instat a la població a vacunar-se una vegada estigui llesta i ha cridat a ser «molt contundents amb els que menteixen»: «Les vacunes salven vides, s'ha d'explicar la veritat, donar la confiança que els requisits són molt exigents».

Aragonès diu que la desescalada de les mesures serà «més progressiva» que al juny

Pere Aragonès ha explicat aquest matí en una entrevista a 'Catalunya Ràdio' que la previsió del Govern és que els contagis «segueixin pujant durant uns dies», i l'objectiu és arribar a un màxim de 1.000 contagis al dia. «La setmana que ve començarem a tenir les dades de quin ha estat l'efecte» del toc de queda i el confinament de cap de setmana, que espera que baixin de manera clara el nombre de contagis. 

Llavors valoraran quins canvis cal introduir a les mesures, i si els contagis segueixen baixant «serà el moment en el qual baixarem alguna de les restriccions» encara sense tornar a la situació prepandèmica. 

Ha destacat que hauran de recuperar-se activitats aplicant mesures sanitàries i de seguretat per a evitar fer passos cap enrere, i ha afegit: «La desescalada de maig i juny potser va ser massa ràpida». 

Preguntat per si els hospitals catalans col·lapsaran, ha dit que el Govern ha adoptat les restriccions per a evitar-ho i que en els centres mèdics s'han habilitat nous espais per a augmentar la seva capacitat.