Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, en un acte de campanya

Illa s'emociona: Dedica la victòria a un company que va perdre la vida recentment

El candidat socialista també ha agraït els suports de la seva família

El vencedor de les eleccions autonòmiques, Salvador Illa, ha tingut aquest diumenge a la nit un emocionat record en les primeres paraules públiques després de conèixer els resultats dels comicis. Illa ha recordat l'alpinista Sergi Mingote, que va morir en un accident de muntanya al K-2 ara fa un mes. Mingote també va ser alcalde de Parets del Vallès pel PSC, i Illa ha volgut dedicar-li el triomf en públic. El candidat socialista també ha fet menció de la seva família. De fet, Illa s'ha emocionat en les seves paraules agraint el suport dels seus pares, la seva esposa i la seva filla.

«Catalunya ha tornat aquesta nit»

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha ratificat que es presentarà a la investidura, com havia anunciat durant la campanya electoral, després d'haver guanyat les eleccions en vots i haver empatat en 33 escons amb ERC. Des de la seu del partit, i acompanyat del líder del PSC, Miquel Iceta, i de la seva número 2, Eva Granados, Illa ha celebrat que «Catalunya ha tornat aquesta nit».

«El canvi és imparable», ha garantit Illa, que creu que el resultat avala «el sentiment de retrobada»: «No hi ha més solució que el retrobament, i això és el que han dit les urnes avui». Per la seva banda, Iceta ha celebrat que els socialistes tornen a ser «l primer partit de Catalunya»: «No ho aconseguíem des dels temps de Pasqual Maragall», ha recordat.

Illa dobla el nombre de diputats aconseguits per Iceta i situa el PSC com a força més votada

Illa ha aconseguit aquest diumenge quasi doblar el nombre d'escons aconseguits pel seu antecessor al capdavant de la llista socialista, Miquel Iceta, en les eleccions del 2017. Concretament, ha sumat 33 diputats davant els 17 dels anteriors comicis, i 640.736 vots amb el 98,35% del vots escrutats. Tot i ser la força més votada, ha empatat en nombre d'escons amb ERC, que ha sumat 593.431 vots. L'augment d'escons més important ha estat a la demarcació de Barcelona, amb 23 diputats, 10 més que el 2017, a Girona i Lleida n'han guanyat un a cada una circumscripcions i en passen a tenir 3; i a la de Tarragona han doblat la representació i han passat de dos a quatre.

Amb aquests resultats el PSC quasi dobla els resultats de les darreres eleccions, al desembre del 2017, quan la llista aleshores liderada per Miquel Iceta va obtenir 17 diputats. El PSC va canviar de candidat molt poques setmanes abans de l'inici de la campanya i que es va traduir amb el relleu d'Illa al capdavant de la llista, mentre Iceta passava assumir el Ministeri de Política Territorial aprofitant la crisi de govern motivada per la sortida del titular de Sanitat.