Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

El ministre Illa justifica l'estat d'alarma a Madrid: «La paciència té un límit»

El ministre assegura que ha estat la decisió encertada

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
Salvador Illa assegura que protegir la salut dels madrilenys «no és discutible» | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha justificat aquest divendres l'aprovació de l'estat d'alarma per confinar perimetralment Madrid per la situació de la pandèmia a la Comunitat i la inacció del govern d'Isabel Díaz Ayuso, que «ha decidit no fer res».

«La paciència té un límit» i «no podem estar de braços plegats», ha afirmat el ministre, perquè «cal protegir la salut dels madrilenys i evitar que la situació es propagui a altres CCAA». Segons Illa, calia adoptar decisions: «L'obligació d'aquest govern és frenar el virus doblegant la corba i protegint els madrilenys i a la resta d'espanyols», ha sentenciat. 7.000 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tancaran perimetralment Madrid a partir d'aquest mateix divendres.

Illa ha comparegut en roda de premsa després del consell de ministres extraordinari que ha tingut lloc un cop fracassats els últims intents d'acord amb la Comunitat de Madrid. Ha recordat que en l'última setmana hi ha hagut 63 morts i hi ha 3.361 persones hospitalitzades, 498 a les UCI «lluitant entre la vida i la mort».

Illa assegura que el govern «ha fet el que havia de fer»

«Podem creuar-nos de braços o frenar el virus», ha dit, però «l'obligació d'aquest govern és frenar el virus doblegant la corba, encara que impliqui alguns sacrificis». El govern espanyol «ha fet el que havia de fer», ha remarcat.

En aquest sentit ha recordat que a Madrid es registren uns nivells de transmissió «molt alts». Segons el ministre, hi ha transmissió comunitària i el sistema sanitari «corre el risc seriós de veure's desbordat» quan «encara ha d'arribar a l'hivern sense que s'hagin assolit estàndards europeus».

«No vull entrar en polèmiques, les he evitat sempre, però en política el 99% dels temes solen ser discutibles, i un 1% indiscutible, i protegir la salut dels madrilenys i que hi ha transmissió comunitària ho és». L'estat d'alarma suposa que continuaran vigents les mateixes mesures que ja estaven en marxa fins que aquest dijous el TSJM les va tombar en una resolució que contradiu les d'altres tribunals territorials.

«Confiem a estabilitzar la pandèmia i assentar les bases com estava passant per doblegar la corba», ha dit Illa, que ha recordat que després dels 15 dies d'estat d'alarma les mesures ja hauran estat vigents 21 dies. Illa espera que aquest termini sigui suficient.

7.000 agents per assegurar el tancament

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha anunciat el desplegament de 7.000 agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per garantir el tancament perimetral de Madrid. Segons ha explicat Grande-Marlaska el dispositiu es posarà en marxa de forma «immediata».

Es faran controls en diferents punts d'accés i de sortida de la xarxa viària dels municipis afectats per les restriccions de mobilitat, entre els quals la capital de l'Estat espanyol, així com en les principals infraestructures de transport col·lectiu. La policia municipal també participarà en el dispositiu.
 

Illa ha explicat que l'estat d'alarma implica que es continuaran aplicant les mateixes mesures com fins ara i que es confinarà perimetralment Madrid i vuit municipis més. Ha caigut de la llista Alcalá de Henares, que segons el ministre ha millorat la seva situació i ja no compleix els criteris per al confinament.

Les mateixes mesures

«Els anuncio que el govern ha decidit declarar l'estat d'alarma per donar cobertura a les mesures durant els pròxims 15 dies», ha dit Illa, tot recordant que «seran les mateixes mesures». «Tot segueix igual, simplement amb una alta cobertura jurídica, però les regles són les mateixes».

Per tant, Illa ha explicat que la mobilitat interna dins els municipis amb restriccions sí que es pot produir tal com passava abans de la decisió del TSJM. Per tant, els tancaments perimetrals dins dels municipis, per zones bàsiques de salut, que defensava la Comunitat de Madrid no s'apliquen.

Les mesures que imposava l'ordre del Ministeri de Sanitat anul·lada pel TSJM i que ara ha recuperat el Consell de Ministres implica el confinament perimetral dels municipis de més de 100.000 habitants que tinguin una incidència acumulada de més de 500 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants.

El decret restringeix l'entrada i sortida dels municipis que superin aquests llindars a excepció de casos justificats. Es permet la mobilitat si és per anar a treballar, tornar al domicili habitual, anar a centres sanitaris, per tenir cura de persones dependents o casos de força major.

D'altra banda, el decret també torna a recollir les restriccions que no van ser tombades per la justícia i que implicaven la reducció de l'aforament de comerços i restauració al 50%, l'obligació de tancar bars i restaurants no més tard de les onze de la nit, la limitació de trobades socials a un màxim de sis persones així com la limitació a un terç de l'aforament.