El Govern ha declarat aquest dijous l'Illa de Mar i l'Embut, situades a Deltebre (Baix Ebre) i Amposta, reserves naturals de fauna salvatge. Es tracta de dues zones humides recuperades sobre antics arrossars, que sumen una superfície de més de 143 hectàrees. Els aiguamolls constitueixen una important àrea de refugi per als ocells migratoris i acullen dormidors de centenars de milers d'espècies protegides. Per aquest motiu, l’objectiu de la declaració d’aquestes dues noves reserves respon a la necessitat de protegir els exemplars en perill d'extinció, presents en aquests espais.
La reserva de l'Illa de Mar compren una superfície de 55 hectàrees i se situa íntegrament dins d’espais de la Xarxa Natura 2000 i, parcialment, dins del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Pel que fa a l'aiguamoll de l'Embut ocupa 88 hectàrees i un tercera part s'ubica també dins de Xarxa Natura 2000. Es tracta de dos aiguamolls recuperats sobre antics arrossars per millorar la qualitat de les aigües dels dos hemideltes i les seves badies.
La seva situació i singularitat, amb abundant vegetació helofítica i subaquàtica, ha atret un nombre important d'espècies protegides com ara dormidors d'arpelles (Circus aeruginosus) i capós reials (Plegadis falcinellus), colònies de cria d'ardeides (Bubulcus ibis, Nycticorax nycticorax, Egretta garzetta, Ardea purpurea, Ardea alba, Ardeola ralloides) o també capons reials (Plegadis falcinellus) i fumarells carablancs (Chlidonias hybrida).
També ha afavorit la presència regular d'espècies en perill d'extinció com el morell xocolater (Aythya nyroca), el xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris) o l'ànec capblanc (Oxyura leucocephala) i el bitó (Botaurus stellaris).
Amb la declaració d’aquestes noves reserves, el Govern pretén preservar els exemplars en perill com el morell xocolater (Aythya nyroca); xarxet marbrenc (Marmaronetta angustirostris); ànec capblanc (Oxyura leucocephala); bitó (Botaurus stellaris); gavina corsa (Ichthyaetus audouinii); fumarell negre (Chlidonias niger); picampall (Emberiza schoeniclus whiterbyii). Totes aquestes espècies actuen també com a paraigües de conservació per a tota la resta.
El Parc Natural del Delta de l’Ebre serà l’encarregat d'elaborar el pla de gestió que determinarà les activitats que estaran limitades en aquests espais per tal de preservar aquestes espècies. Els terrenys són de titularitat pública, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.