Una parella caminant pel carrer amb mascareta

Les quarantenes dels contactes estrets es reduiran a 10 dies a tota Espanya

Catalunya ha estat el primer territori en anunciar la mesura

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que existeix un ampli acord entre les comunitats autònomes per reduir les quarantenes dels contactes estrets de casos de Covid-19 de 14 a 10 dies i ha afirmat que és «molt probable» que la Comissió de Salut Pública aprovi aquest dimarts a la tarda la mesura. Actualment, les quarantenes dels contactes es poden reduir a 10 dies si en el desè es fa una PCR i el resultat és negatiu. Ara, es vol rebaixar la quarantena a 10 dies sense necessitat d'una PCR negativa. 

Aquesta era mesura que tant l'executiu de Pedro Sánchez com els diferents governs autonòmics anaven estudiant les darreres setmanes. Tot a punta que s'aprovarà per a les persones que estiguin aïllades després d'haver estat en contacte amb un positiu, sempre que donin negatiu en una PCR. En el cas dels positius, podran reduir la quarantena si sumen més de 72 hores sense febre o símptomes.

Els diferents governs de les comunitats autònomes ja havien sol·licitat la reducció, sobretot per les dificultats que es trobaven per controlar a totes les persones afectades. Diversos territoris es queixaven de les múltiples sancions que havien de fer a persones que saltaven aquestes quarantenes. Experts com Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia del Clínic de Barcelona, han afirmat que és una bona manera per evitar que se segueixin produint incompliments.

En aquest sentit, en una roda de premsa, el passat dijous, la secretaria d'Estat de Sanitat, Silvia Cazón confirmava que la Comissió Pública estava treballant amb la possibilitat de reduir a 10 o a set dies el període de quarantena. Ella mateixa confirmava la creença generalitzada que ajudaria a tenir una «millor adherència al compliment de les quarantenes».

El govern espanyol hauria consultat al Centre Europeu per la Prevenció i Control de Malalties perquè valori quin seria el millor període de dies a fixar. Finalment, s'haurien decidit per deu dies, com han fet països com Holanda, encara que a llocs com Alemanya o França van arribar a plantejar una quarantena de 5 i 7 dies respectivament.

 

Catalunya, la primera a anunciar-ho

El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon, ha anunciat aquest dimarts que Catalunya reduirà a partir de la setmana que ve de 14 a 10 dies la quarantena de contactes estrets per coronavirus. En declaracions a TV3, ha dit que reduir a 10 dies la quarantena de contactes estrets és un «risc controlable» i ha subratllat que Catalunya no fa res que no es faci en altres territoris.

D'altra banda, ha admès que no tot el món està d'acord amb aquesta reducció i que la «millor opció» és la de 14 dies, però que s'ha reduït per millorar el seu compliment, i ha dit que s'avaluarà i que, si és necessari fer un pas enrere es farà.