Ha sigut la nevada més important que s'ha registrat a Cartalunya des de l'any 2010 i ha deixat sensacions agredolces, sobretot a les comarques de Tarragona. El temporal Filomena ha fet estralls en diversos punts de les nostres comarques: carreteres tallades, talls de subministrament elèctric durant hores, cases i municipis aïllats, esfondraments a causa de l'acumulació de neu, rescats de persones atrapades, i fins i tot una defunció.
Tot i això, la nevada ens ha deixat unes precioses imatges del tot inusuals al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre. El confinament municipal no ens ha permès desplaçar-nos fins als pobles on ha nevat, però no per això ens hem de quedar sense veure les hivernals postals que ha deixat la neu. De ben segur que hem vist desenes d'imatges a les xarxes socials, però els Bombers de la Generalitat han gravat uns vídeos d'allò més especials: imatges aèries del paisatge nevat des de l'helicòpter. Les podeu gaudir a continuació:
[tweet]1348701345818271744?s=20[/tweet]
La nevada més important a Catalunya des del 2010 deixa gruixos de 60 centímetres al Priorat i a les Terres de l'Ebre
La nevada ha deixat gruixos de fins a 60 centímetres al Priorat i a les Terres de l'Ebre, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). També ha deixat més de 30 centímetres de neu a partir de 800 o 1.000 metres al Montseny i a les Guilleries, així com en alguns sectors del vessant sud del Pirineu i al Prepirineu, on puntualment també s'ha superat el mig metre de neu nova. La nevada va començar la nit de divendres a dissabte i va arribar pràcticament a totes les cotes. Al litoral del Penedès, Vallès, la Selva o Gironès va ser en forma d'aiguaneu o pluja, i a l'interior va ser de neu.
A la meitat est del Principat, inclosa bona part de la Catalunya Central, la cota de neu va pujar ja de bon matí cap als 700 o 800 metres, de manera que a sectors com la conca d’Òdena o al pla de Bages la neu pràcticament no va agafar.
En canvi, a les comarques de Ponent i del sud la cota de neu s'ha mantingut molt baixa al llarg del cap de setmana, al voltant d'uns 100 o 200 metres en molts casos, amb petites pujades transitòries. La nevada ha estat molt continuada a les Terres de l'Ebre i sobretot al Priorat o a les muntanyes de Prades, on ha anat caient de manera ininterrompuda durant gairebé 48 hores.
A la meitat est la precipitació ha estat més intermitent, amb una cota de neu que puntualment s'ha enfilat fins als 1.000 metres al Prepirineu, si bé a la Garrotxa o a l'Empordà ha baixat a estones fins als 400 metres.
Falset (Priorat), a 383 metres, ha recollit 62 centímetres de neu, igual que el Parc Natural dels Ports (Baix Ebre). A Horta de Sant Joan (Terra Alta) i a Viu de Llevata (Alta Ribagorça) se n'han recollit 60 i a Arnes (Terra Alta) 56. A l'estació meteorològica de Ciuret (Osona), el registre ha estat de 50 centímetres.
Més enllà dels gruixos màxims, l'SMC destaca els 10 centímetres de Miravet (a 40 metres d'altitud respecte el mar) o els 15 a Móra la Nova (33 metres), a la part més baixa de la Ribera d'Ebre, així com els prop de 10 que es van acumular dissabte a molts sectors del Segrià i del Pla d'Urgell.
Al Prepirineu i al vessant sud del Pirineu la nevada també ha deixat gruixos molt destacats, de fins a prop de mig metre en alguns sectors.
La nevada ha arribat després de 15 dies de temperatura força baixa a Catalunya, l'episodi de fred persistent més important des de l'onada de la primera quinzena de febrer del 2012. No ha estat un episodi comparable a aquell pel que fa a valors mínims extrems, ja que la irrupció d'aire fred va deixar valors fins a 7 graus sota zero a alta muntanya, però hi ha hagut dues setmanes amb una temperatura «clarament per sota de la mitjana», fet que no s'havia produït els darrers 8 hiverns, apunta l'SMC.