Imatge de les torres de Sant Adrià de Besòs cobertes de boira

Imatges precioses: canvi total de paisatge de la costa catalana que manté lluny l’estiuet

Mentre que gran part de Catalunya viu temperatures força altes per l’època, gran part del litoral ha vist les TºC frenades per l’arribada de boires

Catalunya és un territori de contrastos meteorològics, inclús quan el temps és ben tranquil. Això és el que ha passat aquest dijous, 12 de març, dia marcat per la calor atípica a gran part del territori,  sobretot a l’interior, mentre que a la costa els termòmetres han quedat clarament frenats per la influència de l’aigua encara fresca o freda del mar, però sobretot per la presència de bancs de boira. 

Un fenomen molt típic a la primavera i que es produeix quan una massa d’aire càlid i humit xoca de ple amb la temperatura de la superfície del mar, encara freda de l’hivern. Aquest contrast, que es produeix en un context de temps molt tranquil, deriva en la formació d’aquesta boira a sobre de l’aigua, desplaçant-se per la zona i arribant a penetrar en alguns moments terra endins, habitualment afectant pocs metres de la costa.

Tot i que afecta poca zona de terra, allà on apareix fa que la visibilitat es redueixi molt i el dia es torni gris de cop, amb ambient clarament més fresc o fred que contrasta amb el dia radiant que hi fa a pocs metres de distància. Des de fora, les imatges que deixa aquest fenomen són espectaculars, amb edificis i zones naturals que semblen que flotin, com es pot veure en les següents fotografies i vídeos:

Gran contrast de TºC

Aquestes boires i influència marina han fet que avui no s’hagin assolit els 20º a la costa, inclús amb valors molt per sota. Per exemple, a la costa de la ciutat de Tarragona no s’han passat avui dels 14º o 15º,  a Palamós 16º, a l’Hospitalet de l’Infant 15º, a Barcelona ciutat 17º, a Mataró 15º o al Port de la Selva 15º.

En canvi, a les zones més allunyades del mar d’aquestes poblacions costaneres, els termòmetres ja assolien els 19º o 20º, mentre que al prelitoral se superava aquesta xifra i a gran part de l’interior s’han mogut entre els 24º i 27º. Un dia de grans contrastos tèrmics.

Les boires i núvols baixos poden continuar acompanyant-nos aquests propers dies en diversos trams de la costa, tot i que la massa d’aire ja canviarà i tindrem una clara refrescada en el conjunt de Catalunya, si bé al litoral no es notarà pràcticament aquest canvi tèrmic.