A última hora de la matinada i primeres hores del matí d'aquest diumenge, 5 de juliol, la Lluna ens oferia un petit espectacle al cel amb un eclipsi penombral de la Lluna del Tro, és a dir, quan la lluna penetra parcialment o totalment en la corona penombra que rodeja a la zona d'ombra.
Aquest esdeveniment s'ha pogut veure de gairebé arreu del país, excepte alguns punts com les Balears. L'Observatori Astronòmic Nacional (OAN) ha informat que el fenomen s'ha pogut veure des de les 05:07 hores, amb el seu punt àlgid a les 06:30 hores i final a les 07:52 h.
Hoy si!!!
Cometa C/2020 F3 #NEOWISE desde La Selva del Camp,
#BaixCamp
Merece la pena el madrugón.
Gracias @PepeChambo@estelsiplanetes por las indicaciones.@astroprades@eltempsTV3@tiempobrasero@MarGomezH@ElTiempoes#eltempstv3#cielosESApic.twitter.com/e6Cwcnvf83— 29javich (@29javich) July 5, 2020
Un cometa des de la Selva del Camp
Mentre succeïa aquest eclipsi penombral, des del Camp de Tarragona, en concret a la Selva del Camp, es podia observa un altre esdeveniment astronòmic al cel.
Des del municipi del Baix Camp, s'ha pogut veure el C/2020 F3 Neowise, un cometa retrògrad de llarg període que va ser descobert el passat 27 de març de 2020 per un telescopi espacial, el Neowise.21. El moment en què el cometa ha passat més a prop del sol va ser el 3 de juliol.
Un cometa retrògrad, en astronomia, és el moviment orbital o rotacional d'un objecte en la direcció oposada a la rotació del seu primari, que és l'objecte central.
El 10 de juny de 2020 es va predir que si el cometa sobrevivia al periheli de 029 UA del Sol, seria visible a ull nu el juliol de 2020. L'aproximació del cometa més propera a la Terra va ser el 3 de juliol de 2020, a una distància de 0.69 UA, és a dir, a 103 milions de quilòmetres.