Noves imatges de l’eruga del boix, la plaga que amenaça tots els boscos de Catalunya

Actualment la plaga ja s’ha estès fins al Moianès i s’ha intensificat en algunes comarques, com per exemple Osona, provocant danys severs

La plaga d’aquesta eruga invasora d’origen asiàtic, anomenada l’eruga del boix o eruga defoliadora, s’està estenent arreu del país. Si bé fa un temps que l’epicentre de la plaga era la Garrotxa, ja s’han arribat a trobar els primers exemplars al Moianès.

Per si no n'hi hagués prou, en alguns punts on l’any passat la presència d’aquesta eruga era anecdòtica, enguany s’ha vist com la seva població s’ha intensificat arreu. Un dels exemples més clars és la comarca d’Osona. La gran expansió d’aquest lepidòpter està fent inabordable el  seu control en els espais forestals. 

Aquesta eruga té un gran impacte sobre el boix, provocant la seva mort en pocs anys. S’alimenta de les fulles i té una gran capacitat reproductiva i en una sola posta pot arribar a produir fins a 900 ous.

Actualment, ja ha causat un gran impacte a la Garrotxa, afectant més de  15.000 hectàrees de bosc. I segueix expandint-se ràpidament. A Osona, finques on l'any passat la presència de l'eruga era més aviat escassa,  enguany els atacs han estat molt severs, tal com ens informa Domènec Llop de Roda de Ter, que ens envia aquestes imatges des del Collsacabra:

La plaga de l'eruga defoliadora ja ha arribat a Osona
La plaga de l'eruga defoliadora ja ha arribat a Osona | Domènec Llop

 

L'eruga del boix, una espècie exòtica invasora
L'eruga del boix, una espècie exòtica invasora | Domènec Llop

 

L'eruga del boix afecta severament els boscos del Collsacabra
L'eruga del boix afecta severament els boscos del Collsacabra | Domènec Llop

 

La importància del control de la plaga

En països europeus com França o Alemanya, on la plaga va arribar abans que a Catalunya, ja s'han intentat moltes tècniques diferents per intentar minimitzar els danys que provoca l'eruga, però  l'eficàcia d'aquests tractaments sembla ‘molt limitada’. Concretament, s'està observant a Alemanya com en molts llocs on s'esgoten els boixos,  això acaba afectant la mateixa població d'erugues perquè es queda sense aliment.

Comparada amb la processionària, la plaga de l'eruga del boix és molt diferent. Mentre que l'eruga del boix és exòtica, la processionària és una plaga autòctona. D'altra banda, la primera no provoca cap efecte en les persones, mentre que la processionària representa un problema perquè és urticant. A més, això provoca perjudicis a l'economia local, sobretot al turisme rural i a la ramaderia extensiva.