La plaga d’aquesta eruga invasora d’origen asiàtic, anomenada l’eruga del boix o eruga defoliadora, s’està estenent arreu del país. Si bé fa un temps que l’epicentre de la plaga era la Garrotxa, ja s’han arribat a trobar els primers exemplars al Moianès.
Per si no n'hi hagués prou, en alguns punts on l’any passat la presència d’aquesta eruga era anecdòtica, enguany s’ha vist com la seva població s’ha intensificat arreu. Un dels exemples més clars és la comarca d’Osona. La gran expansió d’aquest lepidòpter està fent inabordable el seu control en els espais forestals.
Aquesta eruga té un gran impacte sobre el boix, provocant la seva mort en pocs anys. S’alimenta de les fulles i té una gran capacitat reproductiva i en una sola posta pot arribar a produir fins a 900 ous.
Actualment, ja ha causat un gran impacte a la Garrotxa, afectant més de 15.000 hectàrees de bosc. I segueix expandint-se ràpidament. A Osona, finques on l'any passat la presència de l'eruga era més aviat escassa, enguany els atacs han estat molt severs, tal com ens informa Domènec Llop de Roda de Ter, que ens envia aquestes imatges des del Collsacabra:
La importància del control de la plaga
En països europeus com França o Alemanya, on la plaga va arribar abans que a Catalunya, ja s'han intentat moltes tècniques diferents per intentar minimitzar els danys que provoca l'eruga, però l'eficàcia d'aquests tractaments sembla ‘molt limitada’. Concretament, s'està observant a Alemanya com en molts llocs on s'esgoten els boixos, això acaba afectant la mateixa població d'erugues perquè es queda sense aliment.
Comparada amb la processionària, la plaga de l'eruga del boix és molt diferent. Mentre que l'eruga del boix és exòtica, la processionària és una plaga autòctona. D'altra banda, la primera no provoca cap efecte en les persones, mentre que la processionària representa un problema perquè és urticant. A més, això provoca perjudicis a l'economia local, sobretot al turisme rural i a la ramaderia extensiva.
Video trobat a la xarxa!
Com afecta la presència de l’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis) a un ciclista quan atravessa una zona infestada #fauna exòtica:
Aquesta és originària d'Àsia, al 2007 va arribar a Alemanya, al 2014 va arribar a Catalunya pic.twitter.com/PckVkOkfSc— Agents Rurals (@Agents_Rurals) August 12, 2018