Una màquina llevaneu netejant la carretera C-28 al seu pas pel Port de la Bonaigua aquest divendres

Noves imatges: Nevada històrica al Pirineu en un mes de setembre, i encara nevarà més

La cota de neu ha baixat fins als 1.100 metres al vessant nord de la serralada

La neu  ha arribat amb puntualitat aquest matí de divendres, 25 de setembre, a molts indrets del Pirineu. El front fred polar  que feia dies que anunciàvem ens està creuant al llarg del dia i està deixant una nevada  que acabarà sent molt important per a l'època, especialment a tot el vessant nord de la serralada pirinenca.

Una màquina llevaneu netejant la carretera C-28 al seu pas pel Port de la Bonaigua aquest divendres
Trànsit ha informat que són necessàries les cadenes per a poder circular per la C-28 al Port de la Bonaigua | cedida

Fins aquest migdia, la neu  ha arribat als cims de gairebé tot el Pirineu  de forma anecdòtica, però la nevada  més intensa i continuada, ara com ara, queda restringida a la Val d'Aran, nord del Pallars Sobirà, nord del Principat d'Andorra i moltes zones del Pirineu  francès.

Rècord en 20 anys de dades

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya  a primera hora de la tarda, ja s'acumulen fins a 20 centímetres  de neu  nova a l'observatori meteorològic de Sasseuva i Certascan situats a l'alta muntanya, entre 2.200 i 2.400 metres. Aquest registre és el més important de neu  acumulada en un mes de setembre  des de com a mínim  l'any 1999.

Les acumulacions de neu  es mouen entre els 10  i els 15 centímetres  a partir de 1.600 metres  a la Val d'Aran fins aquesta tarda, mentre que al nord del Pallars i Andorra, les acumulacions són, de moment, més anecdòtiques.  La cota deneu  ha arribat a baixar fins als 1.000 metres i a hores d'ara se situa al voltant dels 1.300 metres  al Pallars Sobirà i al Principat d'Andorra. A continuació, us deixem amb les imatges  que s'estan compartint a través de les xarxes socials: 

La nevada anirà clarament a més

De cara a les pròximes hores, la nevada  anirà a més i s'intensificarà al llarg de la tarda i la pròxima nit. La cota deneu  ja difícilment baixarà més d'aquests 1.000 metres  on s'està veient nevar  a hores d'ara i de fet, és possible que al llarg de la nit pugui pujar una mica. Amb tot, els gruixos de neu  seran força destacables i es podrien acumular fins a 50 centímetres  de neu nova  per sobre dels 1.800 metres  al nord d'Andorra i al Pallars Sobirà i, fins i tot, registres superiors a la Val d'Aran