Diverses persones fent cua per accedir a una botiga de la cadena Zara a l'Illa Diagonal

Llargues cues a les portes dels centres comercials el dia que han tornat a obrir

Desenes de persones han sortit al carrer per aprofitar aquest primer dia de reobertura

Els centres comercials tornen a obrir pràcticament després de dos mesos sense activitat. A partir d'aquest dilluns, aquests establiments i els comerços amb una superfície de venda superior als 400 metres quadrats podran tornar a obrir de dilluns a divendres i amb un aforament del 30%. Tot i això, la restauració d'aquests espais continuarà tancada. En l'àmbit de l'educació, a partir d'aquest dilluns es tornaran a permetre les sortides escolars amb pernoctació mantenint el grup bombolla. Els centres esportius podran ampliar l'aforament d'activitats grupals al 30% en espais tancats i amb ventilació adequada i al 50% en les piscines.

El Govern va anunciar aquest divendres una petita flexibilització de les restriccions i va prorrogar una setmana més les mesures vigents, com el confinament comarcal o els horaris de la restauració. Una de les principals novetats és l'obertura dels centres comercials i les botigues de més de 400 metres quadrats, després que el Procicat en decretés el tancament el 7 de gener.

L'esperada tornada als centres comercials en imatges

A partir d'aquest dilluns, aquests establiments podran tornar a l'activitat, tot i que només entre setmana, amb un aforament del 30% i sense restauració. En el cas dels grans locals comercials, les botigues hauran d'acotar l'espai d'obertura a una superfície de venda de 400 metres quadrats.

La població catalana tenia ganes de tornar als centres comercials i així s’ha pogut notar en els principals comerços que tornaven a obrir les seves portes. Llargues cues de persones al carrer demostraven que les ganes de consumir no han marxat, sinó que es tenen més ganes que mai de comprar i distreure's enmig d'aquesta pandèmia.

Tot i això, els centres comercials tornen a obrir aquest dilluns amb l'esperança de recuperar «el temps perdut» però «desconcertats» perquè els restaurants situats al seu interior segueixen tancats. Així s'ha expressat el portaveu de l'associació de comerciants de centres comercials de Catalunya, Francesc Casanovas, qui també ha lamentat el «greuge comparatiu» que ha suposat el tancament dels centres davant l'obertura de la resta de comerços. «Nosaltres ens estem debilitant i tot plegat afecta la competitivitat», ha lamentat. En aquest sentit, Casanovas apunta que una de cada cinc botigues de centres comercials ha hagut de tancar a causa de les restriccions i estima que cada establiment ha tingut unes pèrdues mitjanes de 12.000 euros al mes.

A les xarxes socials s’han pogut compartir les imatges i vídeos dels primers clients tornant als centres comercials dos mesos després. Com es pot veure, tots ells compleixen la distància de seguretat i les respectives mesures d’higiene, tot i que han d’esperar al carrer per no sobrepassar el límit de persones.

Les ganes de comprar en grans espais i la incertesa de no saber quant de temps duraran les restriccions han fet que centenars de persones surtin aquest primer dia de reobertura al carrer per avançar-se a la resta. Així, alguns d’ells han anat a retornar objectes i compres que no havien pogut tornar abans mentre que altres només han matinat per passejar pel centre comercial i mirar. Torna a poc a poc la normalitat a Catalunya.