L'imminent ERO de 290 treballadors de Bimbo enfronta diversos sindicats

El 25 de setembre va anunciar que presentaria un Expedient de Regulació d'Ocupació

Bimbo Donuts presentarà un Expedient de Regulació d'Ocupació que afectarà 290 empleats   | Twitter Donuts

Bimbo Donuts Iberia va anunciar el passat 25 de setembre que presentaria un Expedient de Regulació d'Ocupació, més conegut com a ERO, que afectarà 290 persones. L'aplicació d'aquest expedient tindrà lloc demà, i ara, tan sols un dia abans que l'empresa el registri de forma oficial, els sindicats tenen diferents postures.

L'ERO afectarà un total de 290 persones amb l'objectiu de «reorganitzar la seva xarxa comercial a Espanya i adaptar-la a la demanda actual del mercat», segons va explicar en un comunicat en el seu moment, està creant controvèrsia entre la CCOO i la UGT. La primera acusa la UGT de trencar el pacte sobre les condicions dels repartidors i pactar-ne un de nou amb l'empresa de forma unilateral, segons informa 'Crónica Global'. 

Els plans de l'empresa passen per la reestructuració de les rutes de repartiment i comportarà l'expedient per causes «econòmiques, organitzatives i de producció». Segons l'empresa, per minimitzar l'impacte de l'ERO, el pla inclourà diverses mesures de caràcter social i ha mostrat la seva intenció de «comptar amb els representants dels treballadors en la presa de decisions i trobar junts la millor solució per a tots». No obstant això, sembla que la reestructuració de l'empresa es podria fer a partir dels anomenats 'trade', és a dir, d'autònoms econòmicament dependents

Desunió entre els sindicats

Dues organitzacions, la CCOO i l'ATA —Associació de Treballadors Autònoms—, denuncien que el nou text firmat per només un sindicat, la UGT, es contraposa a l'acordat el 2018 atribuint una major càrrega als transportistes autònoms. Sembla que l'ERO de Bimbo només afectarà els repartidors assalariats, per això des del col·lectiu Asra, integrat a l'ATA, denuncien que la modificació del conveni suposa un «colador» i una «sobrecàrrega de jornada».

Així ho lamenta Rafael Royo, president de l'associació, que assegura que les jornades superen les 50 hores setmanals pactades anteriorment.  Apunten al fet que podria ser una maniobra de la UGT per «guanyar afiliació», però que malauradament és «lesiu» per als treballadors, ja que tot i ser una alta 'voluntària', s'hi hauran d'adherir i afiliar-se si volen mantenir la ruta i el nivell d'ingressos, sempre segons el mitjà esmentat. 

Bimbo Donuts també va atribuir la mesura per la «progressiva disminució» en els últims anys el mercat de pa i pastisseria de la marca per l'increment de vendes dels productes de marca del distribuïdor, el què ha significat «un menor volum de quilos posats en el mercat i, per tant, la necessitat d'adaptar l'estructura comercial a aquesta realitat». L'ERO podria ser la sortida de l'empresa de cara a una recuperació econòmica, ja que aquesta acumula pèrdues per milions d'euros des del 2009.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari