La immunoteràpia podria acabar amb el càncer de còlon

Darrerament s’han fet estudis amb rates sobre aquesta forma de tractament que han resultat molt prometedors

.

La immunoteràpia ofereix moltes possibilitats per lluitar contra el càncer | Cedida

Quan els agents nocius per a l’organisme humà —tant els externs com els interns, produïts dins mateix del cos— intenten trencar l’equilibri, el sistema immunitari té la funció d’impedir-ho. El forma un entramat molt complex d’òrgans i de teixits que generen cèl·lules encarregades de lluitar contra bacteris o virus.

Avui en dia, la medicina oncològica aposta per reforçar el sistema immunitari com a via per combatre el càncer. Darrerament, una de les opcions per les quals s’ha decantat aquesta mena de medicina —i que ha causat una gran expectativa— és la immunoteràpia, especialment a l’hora de tractar el càncer colorectal. 

En què consisteix la immunoteràpia i quin funcionament té?

L’any 2016, segons l’ASCO —sigles en anglès de la Societat Nord-Americana d’Oncologia Clínica— l’avenç més important que es va fer a nivell mèdic va ser la teràpia biològica o immunoteràpia, un tractament basat en l’estimulació de les defenses naturals de l’organisme i que, segons els resultats de diverses investigacions ben recents, podria tenir uns efectes molt importants a l’hora de vèncer el càncer —sobretot el colorectal.

La immunoteràpia fa que les cèl·lules cancerígenes deixin de generar les molècules que creen per tal de quedar protegides contra el sistema immunitari. Als anys 80, en Joan Massagué —científic català de gran renom— va investigar l’entorn d’aquestes molècules tan específiques i en va trobar una en especial que és molt interessant per al tema que ens ocupa: la TGF-beta.

En Joan Massagué va poder observar a través de les seves investigacions que l’acció de la molècula TGF-beta impedeix la maduració de les cèl·lules immunitàries i el fet que destrueixin les cèl·lules cancerígenes. La PD-L1 i la PD-1 són dues molècules que duen a terme un paper molt semblant al de la TGF-beta.

Els últims estudis duts a terme en l’àmbit de la immunoteràpia s’han centrat específicament en inhibir la TGF-beta. Aquest fet ha originat moltes expectatives perquè marca una gran diferència amb la idea que es tenia abans d’aquesta forma de teràpia, que ara es considera que podria servir per combatre contra varietats de càncer molt diferents, fins i tot en els casos amb un nombre important de mutacions genètiques.

Els investigadors han observat de prop el paper de la TGF-beta en el desenvolupament del càncer
Els investigadors han observat de prop el paper de la TGF-beta en el desenvolupament del càncer | Cedida

 

La investigació no s’atura

L’IRB —Institut  de Recerca Biomèdica de Barcelona— ha dut a terme estudis molt rellevants en aquest àmbit. En una d’aquestes investigacions, en concret, s’ha pogut observar que el fet d’inhibir la molècula TGF-beta fa que s’aturi el creixement de càncers colorectals i que no es produeixi la metàstasi, una fase en què les cèl·lules canceroses s’estenen des de la zona del cos afectada a altres racons de l’organisme.

Això es va estudiar a través d’un experiment dut a terme amb 8 soques de ratolins modificats genèticament per tal de fer que desenvolupessin un càncer de còlon semblant al que poden patir les persones humanes. A l’experiment es va combinar un medicament que bloqueja la molècula TFG-beta amb alguns altres fàrmacs encarregats d’inhibir les molècules PD-1 i PD-L1. Els investigadors varen aconseguir uns resultats sorprenents: gairebé es va arribar a erradicar del tot la metàstasi.

L’etapa següent de la investigació es basa en dur a terme assajos clínics amb humans i comprovar si el tractament és eficaç i, sobretot, realitzar una anàlisi de les reaccions adverses que podria originar. Cal destacar que, fins i tot, algunes empreses farmacèutiques han expressat el seu interès per donar suport al projecte.

Però no només s’han realitzat estudis relacionats amb la immunoteràpia a l’IRB. L’empresa establerta a Califòrnia Genetech també ha conduït experiments molt semblants dirigits a verificar l’efectivitat d’aquesta teràpia pel que fa al càncer de bufeta, amb uns resultats molt interessants: quan es combina un inhibidor de PD-L1 amb un inhibidor de TFG-beta, els tumors es redueixen.

Les conclusions que es desprenen de l’estudi indiquen que la immunoteràpia pot servir de tractament per a classes de càncer diverses, com el de pàncrees o el de fetge. Ara bé, fins que no s’havien desenvolupat aquests experiments es creia que aquesta teràpia només podia tenir bons resultats si els tumors no havien mutat gaire.

 

Beneficis de la immunoteràpia en el càncer de còlon

El càncer colorectal també rep les denominacions de càncer de recte o de còlon, depenent de l’indret on es genera. Quan les cèl·lules cancerígenes queden acumulades a l’intestí gros s’origina aquesta classe de càncer, i per això té uns símptomes que principalment afecten l’evacuació i l’aparell digestiu.

Aquest tipus de càncer és molt habitual entre les dones i els homes, especialment quan es tenen 50 anys o més. L’any 2015 es va classificar en el primer lloc de càncers més habituals a Espanya i avui en dia roman en segona posició com a càncer més freqüent als Estats Units.

Un dels trets distintius d’aquest tipus de càncer és la seva concentració de TGF-beta: resulta més elevada que en altres varietats de càncer.

Per això, l’estudi de l’IRB que ha dirigit l’Eduard Batlle apunta cap al fet que la immunoteràpia destinada a inhibir la TGF-beta podria oferir uns resultats molt prometedors per tal de lluitar contra el càncer colorectal.


Comentaris

envia el comentari