Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La Polar Gran Fondo xifra en 3,5 milions d'euros el seu impacte econòmic

L'edició d'enguany se celebrarà el 19 de maig | L'organització situa en prop de 17.700 els visitants que atrau al territori

Imatge de l'edició del 2017 de la Polar Gran Fondo. | cedida

 

El pròxim 19 de maig, d'aquí a poc més d'una setmana, se celebrarà l'edició 2019 de la Polar Gran Fondo La Mussara. Es tracta d'una competició de ciclisme amb inici i final a Reus i que, després de passar per La Mussara, es dirigeix fins a Prades, Margalef o Arbolí en el seu recorregut més llarg, de 188 quilòmetres. L'any 2017 ja es va xifrar en més de tres milions d'euros el seu retorn econòmic al territori, una dada que, l'any 208, es va mantenir.

Segons l'estudi d'impacte econòmic al qual ha tingut accés TarragonaDigital, l'organització de la Polar Gran Fondo estima que la competició va suposar un retorn de 3.509.315 euros per al territori. L'estudi compta amb dades com els 7.024 participants de l'edició i 10.337 persones com a acompanyants. Sumant-hi els proveïdors i col·laboradors, els patrocinadors i l'equip de voluntaris, la Polar xifra en 17.697 el nombre de persones que van mobilitzar-se a causa de la cursa.

Cursa Polar Gran Fondo La Mussara 2016 | Joaquim

 

L'impacte del turisme esportiu

El document també estima la despesa mitjana per visitant en 198,30 euros per persona. Es reparteixen entre allotjament (55,50 euros), transport (24 euros) i ofertes d'oci com compres i visites (27,80 euros). L'atractiu principal d'esdeveniments com aquest, emmarcats en l'anomenat turisme esportiu, és que suposen que famílies senceres puguin passar tot el cap de setmana a la zona.

Es tracta d'una via per potenciar el turisme fora de la temporada d'estiu, la tan perseguida desestacionalització del turisme. La competició ciclista de Reus n'és un exemple, i el regidor d'Esports, Jordi Cervera, considera que és el camí a seguir. «Si fas una cosa de cap de setmana, la gent ve a buscar el dorsal el dia 18 a firaReus, la gent dona un tomb per la ciutat, dina, sopa, es queda a dormir...».

«Això és el futur del turisme», sentencia. «El turisme esportiu és el més rendible per a qualsevol territori; és la solució per aquest buit que hi ha i que tothom vol omplir», declara. Assegura, de fet, que municipis com Lloret o Blanes fa temps que han canviat el seu model turístic cap a l'esportiu, un gir que, a la zona de Tarragona, també persegueixen municipis de la Costa Daurada com Cambrils o Salou.

Cursa Polar Gran Fondo La Mussara 2016 | Joaquim

La despesa arriba a diversos sectors econòmics

L'estudi encarregat per la Polar també divideix la despesa per sectors i, segons l'informe, evidencia un impacte important per a la ciutat de Reus. Les empreses de serveis haurien rebut 22.500 euros d'aquest impacte i les pastisseries 18.000. Per sota queden els 8.600 euros del sector de l'alimentació i els 6.500 euros del sector dels vehicles de Reus i Tarragona.

Els centres de treball especials locals també es van beneficiar d'aquest impacte econòmic, segons l'estudi, amb 5.000 euros, els mateixos que l'àmbit del voluntariat i els centres cívics. Per últim, els avituallaments arreu del Baix Camp computen 4.800 euros i el sector de la publicitat, 3.000 euros. Tot plegat, estimen, 73.400 euros de retorn directe als negocis locals.

Pel que fa a l'origen de les persones que participen en la prova, el 45 % són de la demarcació de Barcelona, el 6 % entre Girona i Lleida, i el 15 % de la zona de Tarragona. Un 28 % de la resta de l'Estat i un 5 % de l'estranger, principalment d'Andorra i França.