Prop de 400 sanitaris de la Xarxa Santa Tecla reclamen pagaments endarrerits entre el juliol de 2015 i el juny de 2019 i han decidit fer el pas de portar el cas als jutjats amb l'obertura d'un procediment judicial per conflicte col·lectiu sense precedents. Els treballadors menys afectats reclamen vora els 200 euros. Els casos més perjudicats es mouen prop dels 2.500 euros d'impagaments acumulats.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Aquests pagaments pendents farien referència a guàrdies cobertes i els 'plusos' salarials de cap de setmana, festius o vacances entre l'estiu de 2015 i el de 2019. TarragonaDigital ha pogut contrastar l'existència d'una sentència judicial del Tribunal Suprem que, amb data del 4 de juliol de 2019, reconeix la irregularitat i insta la patronal de la sanitat concertada catalana a «assumir els costos causats», també amb efecte retroactiu, d'aquests conceptes sense abonar.
Val a dir que la sentència es pronuncia contra la patronal de la sanitat concertada en línies generals, de la qual la Xarxa Santa Tecla en forma part, i que no és una sentència que assenyali en exclusiva a aquesta institució sanitària tarragonina. «La sentència és per a tota la concertada, però on estem trobant problemes i entrebancs és amb els impagaments de Santa Tecla», han denunciat fonts del comitè d'empresa a aquest mitjà.
Una sentència del Suprem contra la patronal de la sanitat concertada dona la raó als treballadors
Segons ha pogut saber TarragonaDigital, des del mateix moment de la publicació d'aquesta la sentència del Suprem la Xarxa Sanitària Santa Tecla ha vetllat pel compliment d'aquestes mesures i s'han posat al dia els pagaments. «Estem complint la sentència a tots els nostres centres des del primer dia», han valorat fonts de la Fundació Hospital de Sant Pau i Santa Tecla. No obstant això, els maldecaps arriben a l'hora de negociar el pagament, amb caràcter retroactiu, d'aquests conceptes durant els anys previs a la sentència: entre el 2015 i el 2019. I és aquí on encara no existeix cap acord.
«L'empresa no està executant els efectes retroactius de la sentència i està obligada a fer-ho», protesta un dels treballadors afectats, qui acusa la direcció de «no voler seure a negociar» el pagament d'aquests imports arrossegats. Des de l'empresa ho neguen rotundament. «Hem mostrat en tot moment una voluntat negociadora, davant la manca d'un acord sectorial en relació a aplicar la retroactivitat» que subratlla la sentència, es defensa la fundació sanitària.
La Xarxa Santa Tecla recorda que no hi ha «cap acord sectorial» que resolgui els pagaments retroactius
Als quatre anys de despeses pendents, els representants sindicals del comitè d'empresa també sumen la reclamació afegida del 10% en concepte de la demora dels pagaments. «La legislació laboral ens dona dret a aquesta reclamació», apunten. Des de la Xarxa Santa Tecla confirmen que no s'ha produït cap negociació fructífera ni cap acord al respecte, però posen una data clau al calendari: el passat 31 de gener.
Segons la fundació, aquell dia tenien ja preparada i a punt de presentar una proposta al comitè d'empresa per iniciar la negociació d'aquests pagaments. «Una negociació amb els representants dels treballadors que s'ha vist truncada per voluntat aliena a nosaltres», expressen, després de conèixer que dos dels sindicats que conformen el comitè han decidit obrir un procediment judicial per conflicte col·lectiu al Jutjat Laboral de Tarragona.
«Serà un jutge qui prengui la decisió, de manera que ni la nostra proposta ni la negociació tenen ja cap sentit», etziben des de l'empresa sanitària. Amb les converses definitivament trencades, ja s'ha iniciat el degoteig de reclamacions en seu judicial, a títol individual, per part dels treballadors. S'espera que durant la segona setmana de març ja s'hagin presentat totes aquestes reclamacions de manera formal.
Les reclamacions salarials dels treballadors oscil·len entre els 200 i els 2.500 euros
L'obertura del camí judicial encara demorarà més la resolució del conflicte, si bé els denunciants consideren que era un pas imprescindible i es mostren molt escèptics envers la voluntat negociadora real de la Xarxa Santa Tecla.
«No estaven disposats a seure, ni a acordar res, sinó a dilatar el final d'aquesta història tot el possible», protesten des del comitè d'empresa. La sentència judicial del 4 de juliol de 2019 és ferma i des d'aquell moment les mesures signades consten ja com les noves regles del joc per regular els pagaments d'aquestes guàrdies i plusos salarials dins la sanitat concertada, en aquest cas, de Tarragona.
L'atzucac, doncs, és la resolució dels pagaments anteriors a la sentència i que han elevat últimament la tensió entre una Xarxa Santa Tecla que se sent decebuda amb els sindicats per «actuar de forma unilateral sense previ avís i sense ni tan sols escoltar la nostra proposta» i centenars de treballadors cansats d'esperar uns pagaments pendents que ja acumulen anys al purgatori i que ara s'hauran de resoldre de forma definitiva per la via judicial.