Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Lorda Ruiz, a l'obrador de Mont-ral.

De poma, mató, xocolata o crema: l’imparable èxit de les magdalenes de Mont-ral

El forn de Mont-ral compleix 20 anys de la seva nova etapa i acaba d'estrenar un nou obrador per fer front a la gran demanda de magdalenes, conegudes arreu del territori català | També es prepara per engegar la venda 'on-line'

Les magdalenes de Mont-ral.
Les delicioses magdalenes de Mont-ral. | Júlia Giribets

 

Ens endinsem en el nou obrador del forn de Mont-ral. Fa tres mesos que funciona, però justament avui estrenen batedora nova. La dolça olor de les magdalenes acabades de sortir del forn fa que l’estada al lloc sigui d’allò més agradable.  I és que les magdalenes d’aquest establiment no necessiten gaire presentació, ja que són el producte estrella.

Les coneixen arreu de la geografia catalana i més, des que el forn va sortir en un reportatge a la televisió. «Ens ha trucat gent de Girona demanant-nos magdalenes, una bogeria!», explica la propietària del forn de Mont-ral, Lorda Ruiz.

Una història familiar i d'emprenedoria

La seva és una història d’emprenedoria; de passar de zero a cent amb la constància i  l’esforç de molts anys.  Els seus pares van engegar el negoci quan ella només era una nena.  Fent la vista enrere, la Lorda assegura que «van ser molt atrevits». Raó no li falta. Mont-ral és un poble amb poc més de 100 habitants i situat a quasi 900 metres d'altura, on s’arriba després d’una carretera plena de tombs.

De fet, el negoci familiar va haver de tancar, però gràcies a aquesta empenta inicial dels seus pares,  la Lorda va decidir agafar les regnes i posar-s’hi al capdavant l’any 1999, ara fa 20 anys.  

Va començar a donar a conèixer els seus productes més enllà del poble, buscant nous clients i fent el repartiment ella mateixa.  El boca-orella va fer que les magdalenes de Mont-ral es fessin famoses i cada cop més botigues les demandessin.

En aquests 20 anys, la Lorda i el seu equip han estat treballant en un obrador petit, situat a la part baixa del poble «amb una taula, poca llum i poc espai», assegura.

Lorda Ruiz, a l'obrador de Mont-ral.
Lorda Ruiz, a l'obrador de Mont-ral. | Júlia Giribets

El negoci de les magdalenes de Mont-ral ha crescut tant en els últims anys que aquest obrador es va acabar quedant petit i obsolet. És per això que fa tres mesos el forn de Mont-ral va fer un gir i van inaugurar el nou obrador, amb unes modernes instal·lacions a la zona alta del municipi  que permeten tenir l’espai necessari per produir els seus productes.

«Era important ampliar les instal·lacions, amb millor maquinària, més espais i més mans per poder arriscar-nos a assumir més comandes», explica. Actualment, el negoci dona feina a 8 treballadors.

La Lorda és el pilar principal del forn, però es complementa amb la Mariona Martí, que s’encarrega de gestionar-lo.

Què tenen aquestes magdalenes?

La resposta només es pot obtenir tastant-les. Tot i això, la matèria primera que hi ha al darrere vindria a ser un dels seus secrets. «Els productes que fem servir són molt bons i de proximitat», afirma la Mariona. L’avellana de La Febró, la farina ecològica de Santa Coloma, les nous... tot és producte ‘km 0’.

Cal dir que tenen un valor afegit: la seva originalitat en els sabors. Se'n poden trobar de poma, xocolata, iogurt, mató, crema...

La Mariona admira tota la feina que ha aconseguit fer la Lorda aquests anys, ja que «no ha estat fàcil» i la defineix com a «emprenedora, tossuda i autodidacta».

Una mitjana de 5.000 magdalenes a la setmana

La producció de magdalenes és descomunal tenint en compte les dimensions del poble.  Es calcula que se’n fan una mitjana de 5.000 a la setmana, però a l’agost aquesta xifra «es triplica», expliquen.

Magdalenes de Mont-ral després de sortir del forn.
Magdalenes de Mont-ral després de sortir del forn. | Júlia Giribets

Part d’aquesta producció (un 60%, aproximadament), es ven al mateix forn.  De fet, «la finalitat és que la gent pugi a l’obrador i ens coneguin», diu la Lorda. El 40% restant es ven a altres botigues de Reus, Tarragona, Altafulla, Torredembarra, Valls, Salou o Cambrils. A més, també tenen botiga pròpia a Prades.

Tot i l’innegable èxit de les magdalenes de Mont-ral, la Lorda assegura no ser-ne conscient. «No estem fent res que no faci altra gent», diu i remarca que «m’agrada molt la feina que faig i vull seguir formant-me».

La venda ‘online’ de magdalenes, un projecte que veurà la llum aviat

Ja fa mesos que «remenem la idea de vendre a través d’internet, però érem molt escèptiques, no sabíem si tindria sortida», diu la Mariona. Però vist que ara molta gent de fora envia missatges demanat aquest servei, està a punt de veure la llum la venda ‘online’ de magdalenes.

Tal com està estructurat ara mateix l’obrador, no caldrà augmentar la plantilla, «podem assumir la producció amb les persones que som ara». A part de magdalenes, també s’oferiran altres productes com croissants, pa ecològic o galetes. «Els nostres productes no porten conservants, per això no podem oferir més varietat per enviar a fora», diu la Mariona.

Finalitzem l’entrevista tot marxant d’aquest petit poble de l’Alt Camp, famós pel seu forn, no sense abans prendre un grapat de magdalenes de diversos gustos. Només podem dir una cosa: són espectaculars.